To the top

Page Manager: Webmaster
Last update: 9/11/2012 3:13 PM

Tell a friend about this page
Print version

Frusna ögonblick - Svensk… - University of Gothenburg, Sweden Till startsida
Sitemap
To content Read more about how we use cookies on gu.se

Frusna ögonblick - Svensk polarfotografi 1861-1980

Book
Authors Tyrone Martinsson
Per Holmlund
ISBN 978-91-88031-41-9
Publisher Art & Theory Publishing
Place of publication Stockholm
Publication year 2016
Published at Valand Academy
Language sv
Keywords Fotohistoria, Arktis, Antarktis, miljö, klimatförändringar, fotografi, expeditioner, polarforskning
Subject categories History of Technology, History, Arts, Earth and Related Environmental Sciences

Abstract

En stigande temperatur håller på att förändra miljön i polarområdena. Permafrosten tinar, ekosystem förändras och glaciärer smälter bort framför våra ögon. De första försöken att skildra polarlandskapet med hjälp av kameran skedde för mer än 150 år sedan och här visas många av dessa bilder för första gången. Andra har publicerats förr, men då endast som illustrationer till en text. I den här boken är det bilderna som har fått sätta agendan och vi sätter in dem i ett sammanhang med hjälp av våra berättelser. I ett stort forskningsprojekt har gamla polarbilder letats upp och digitaliserats för att ta fram bilder av Arktis och Antarktis från förr. Det är en guldskatt som i en del fall länge ruvat i källare och i arkiv, men nu samlats i en databas tillgänglig för alla. Här har vi valt ut våra favoriter. Boken är också en hyllning till de fotografer som ofta under stora umbäranden släpade på tunga kameror, framkallningsvätskor och glasplåtar tillsammans med all annan vetenskaplig utrustning. Under färder till sjöss och på land kämpade de för att utforska detta nya land och fånga frusna ögonblick för framtiden.

Page Manager: Webmaster|Last update: 9/11/2012
Share:

The University of Gothenburg uses cookies to provide you with the best possible user experience. By continuing on this website, you approve of our use of cookies.  What are cookies?