To the top

Page Manager: Webmaster
Last update: 9/11/2012 3:13 PM

Tell a friend about this page
Print version

Lyophyllum shimeji - tall… - University of Gothenburg, Sweden Till startsida
Sitemap
To content Read more about how we use cookies on gu.se

Lyophyllum shimeji - talltuvskivling

Magazine article
Authors Henrik Sundberg
Ellen Larsson
Published in Svensk Mykologisk Tidskrift
Volume 31
Pages 11-19
ISSN 1653-0357
Publication year 2010
Published at Department of Plant and Environmental Sciences
Pages 11-19
Language sv
Subject categories Microbiology, Biological Systematics

Abstract

The complex surrounding Lyophyllum decastes has a long history of confusion with many synonyms attached to the different species. One sibling species is L. shimeji with known distribution in the Far East. In Japan the common name is hon-shimeji (meaning real shimeji) and the mushroom has been recognized as a delicacy since centuries. In 2008 came the first indication on that L. shimeji occurs in Sweden when a Japanese mycologist encountered something that appeared to be hon-shimeji in pine moorland outside Skellefteå. By use of molecular data we have now proven that what has been denoted as L. decastes growing on pine moorland in Northern Sweden and Fennoscandia is identical with L. shimeji. Lyophyllum decastes är ett komplex av närstående morfologiskt lika arter. En av arterna är L. shimeji som tidigare endast haft en känd utbredning i Östasien. I Japan är den sedan länge känd som en delikatessvamp med det folkliga namnet hon-shimeji, som betyder äkta shimeji. År 2008 fick vi indikationer på att arten förekommer I Sverige då en Japansk mykolog fann en svamp som hon tyckte liknade hon-shimeji på en tallhed utanför Skellefteå. Med molekylära arbetsmetoder har vi nu kunnat visa att L. shimeji från Japan är identisk med L. decastes som växer på tallhedar i norra Fennoskandia.

Page Manager: Webmaster|Last update: 9/11/2012
Share:

The University of Gothenburg uses cookies to provide you with the best possible user experience. By continuing on this website, you approve of our use of cookies.  What are cookies?