Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
Planering med dator och PostIt
Foto: BIld av Gerd Altmann från pixabay.com

Intressant

Här samlar vi tips på intressanta evenemang, böcker radioprogram m.m.

Vetenskapens värld

Bild
Svt Vetenskapens värld

SVT 2 Måndag 12 oktober 20.00 och SVT PLAY

Sanningen bakom våldet, del 1 av 2: Människans förändring. Är världen fredligare än någonsin? I mediaflödet verkar världen bli allt våldsammare men forskning visar på motsatsen. Flera historiska händelser har förändrat människan och faktiskt gjort oss mindre våldsbenägna. Det ger hopp om hur vi kan bli av med våldet. Det här är den första delen i serien Sanningen bakom våldet.

SVT 2 Måndag 19 oktober 20.00 och SVT PLAY

Sanningen bakom våldet, del 2 av 3: Experimenten som avslöjar. Vad ligger bakom våldet i människans historia och nutid? Forskare har försökt gå till botten med analysen av människans våldsamma sidor - bland annat genom att i experiment avslöja hur blind lydnad inför auktoriteter kan få oss att göra avskyvärda handlingar. Ny forskning visar också vad som verkligen kan minska våldsbeteende och dödsskjutningar i våra samhällen. Det här är den andra delen i serien Sanningen bakom våldet.

Samarbete, konfrontation och relationsbyggande – samtalsstrategier i polisförhör

Datum: 19 nov 2020  Tid: 18:15 - 19:45

Kultur & språk

Retorikcentrum presenterar Stellan Petersson som diskuterar polisförhöret från ett retoriskt perspektiv.

 

Långa bortkastade dagar. Psykisk ohälsa, retorik och etik

Datum: 12 apr 2021  Tid: 18:15 - 19:45

Forskning
Kultur & språk
Populärvetenskap

I dagens samhälle är frågor om psykisk ohälsa ständigt aktuella och debatteras ofta i medierna. Ann Öhrberg tar upp frågor om psykisk ohälsa ur ett retoriskt och etiskt perspektiv med hjälp av exempel där egna erfarenheter skildras, men också med hjälp av texter som tar upp vad det innebär att vara anhörig, eller arbeta i sluten psykiatrisk vård. Hur kan ett retorik-etiskt perspektiv användas för att diskutera och förstå olika uppfattningar om psykisk ohälsa?