Göteborgs universitet
Bild
Planering med dator och PostIt
Foto: BIld av Robert C från pixabay.com

Minskat antal skjutningar i Malmö visar utvärdering av Sluta skjut

2021-02-17. Antalet skjutningar i Malmö minskade under perioden som pilotprojektet Sluta skjut pågick. Malmö har också haft en kontinuerligt nedåtgående trend när det gäller skjutningar under de senaste åren jämfört med andra städer i Sverige. Det är dock svårt att säkerställa statistiskt vilka faktorer som ligger bakom minskningen. Det visar en effektutvärdering som Malmö universitet publicerar idag, på uppdrag av Brå. Minskat antal skjutningar i Malmö visar utvärdering av Sluta skjut

Samarbete, konfrontation och relationsbyggande – samtalsstrategier i polisförhör

Datum: 19 nov 2020  Tid: 18:15 - 19:45

Kultur & språk

Retorikcentrum presenterar Stellan Petersson som diskuterar polisförhöret från ett retoriskt perspektiv.

Vetenskapens värld

Bild
Svt Vetenskapens värld

SVT 2 Måndag 12 oktober 20.00 och SVT PLAY

Sanningen bakom våldet, del 1 av 2: Människans förändring. Är världen fredligare än någonsin? I mediaflödet verkar världen bli allt våldsammare men forskning visar på motsatsen. Flera historiska händelser har förändrat människan och faktiskt gjort oss mindre våldsbenägna. Det ger hopp om hur vi kan bli av med våldet. Det här är den första delen i serien Sanningen bakom våldet.

SVT 2 Måndag 19 oktober 20.00 och SVT PLAY

Sanningen bakom våldet, del 2 av 3: Experimenten som avslöjar. Vad ligger bakom våldet i människans historia och nutid? Forskare har försökt gå till botten med analysen av människans våldsamma sidor - bland annat genom att i experiment avslöja hur blind lydnad inför auktoriteter kan få oss att göra avskyvärda handlingar. Ny forskning visar också vad som verkligen kan minska våldsbeteende och dödsskjutningar i våra samhällen. Det här är den andra delen i serien Sanningen bakom våldet.

Svensk polisforskning nu tillgänglig i databas

2020-05-11

Brå sammanställer årligen svensk polisforskning som nu finns tillgänglig i Polisens databas Justitia. Där hittar du forskning som har polisen och polis­verksamheten som sitt forskningsfält.

Flackar en lögnare med blicken? – myter och fakta inom rättspsykologin

Kroppsspråket avslöjar en lögn. Våldtäktsoffer gör alltid motstånd. Det är bra att pressa på i förhör. Vi skapar oss föreställningar om hur hur människor beter sig vid brott och i rättsliga sammanhang. Men vad är myt och vad är fakta? I en serie kortfilmer berättar forskare inom rättspsykologi vad forskningen visar.

Dödligt våld i den kriminella miljön har ökat kraftigt de senaste åren

Pressmeddelande
2 april, 2020

Efter en längre tids nedåtgående trend har det dödliga våldet i Sverige ökat under de senaste åren. Den typ av dödligt våld som främst står för ökningen är den som sker i den kriminella miljön. Vid denna typ av dödligt våld har såväl offer som gärnings­personer blivit yngre, och automatvapen och andra skjutvapen används oftare jämfört med tidigare.

Snabbare lagföring har haft avsedd effekt

Pressmeddelande

1 april, 2020

Snabbare lagföring är en försöks­verksamhet där myndigheter i rättsväsendet arbetar för att minska tiden från ett polis­ingripande till dom eller beslut; brott ska lagföras snabbt och effektivt. En ny rapport som Brotts­förebyggande rådet (Brå) publicerar idag visar att försöket har fallit väl ut.

Slutlig brottsstatistik 2019 – handlagda brott, misstänkta personer samt handlagda brottsmisstankar

2020-03-31

I dag publicerar Brottsförebyggande rådet den slutliga statistiken över handlagda brott, misstänkta personer samt handlagda brottsmisstankar för 2019.