Till sidans topp

Sidansvarig: Karin Lidberg
Sidan uppdaterades: 2019-02-05 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Villkor - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Villkor för Göteborgs universitets alumndatabas

För vem?

Göteborgs universitets alumnnätverk är till för alla tidigare studenter vid Göteborgs universitet, så kallade alumner. Syftet är att utveckla kontakten mellan alumner och Göteborgs universitets utbildning och forskning samt nuvarande studenter för ömsesidigt utbyte. För att kunna behålla kontakterna med alumnerna används en alumndatabas.

Dataskyddsförordningen (GDPR)

I enlighet med den nya dataskyddsförordningen som gäller från 25 maj 2018 vill vi informera dig om den behandling av dina personuppgifter som utförs av Göteborgs universitet.

Personuppgifterna som registreras i alumndatabasen används för att hålla kontakt med dig som alumn i syfte att skapa och stärka relationerna för ömsesidigt utbyte. Det sker framför allt via alumnutskick som t ex e-nyhetsbrev, inbjudan till olika arrangemang, enkäter med mera, där dina erfarenheter som alumn vid Göteborgs universitet ger stöd till nuvarande studenter, bättre utbildningskvalitet och starkare omvärldskontakter. Dessutom är alumnverksamheten en del i universitetens och högskolornas samverkansuppgift.

Genom att skapa en inloggning och lämna dina uppgifter i alumndatabasen samtycker du till att Göteborgs universitet får behandla dina personuppgifter. Syftet med dataskyddsförordningen är att skydda människor så att deras personliga integritet inte kränks när personuppgifter behandlas. En viktig del i integritetsskyddet är att den som uppgifterna gäller informeras om de behandlingar som görs.
Observera att universitetet är en statlig myndighet och är därför i vissa fall skyldig att lämna ut information som finns i databasen.

Information och kontaktval du uppger själv

För bästa möjliga utbyte vill vi gärna veta vad du studerade, vad du gör idag och hur du vill hålla kontakten med oss. När du exempelvis fyller i uppgifter om nuvarande yrke och arbetsplats, avgör du själv vilka uppgifter om dig som ska synas för andra alumner.

Vid anmälan väljer du också vilken kontakt du vill ha med Göteborgs universitet i fortsättningen: vad du vill få och vad du kan tänka dig att bidra med. Informationen du fyller i kommer även att användas för att utveckla alumnverksamheten.

Vill du lägga till mer information eller uppdatera sådant du tidigare angett, kan du när som helst logga in och göra det. Det är du som avgör vilken information vi ska ha om dig.

Uppgifter vi redan har om dig

Förutom den information du själv skriver in i alumndatabasen, finns oftast alla studieuppgifter om utexaminerade som namn, program, examen, examensår och antal högskolepoäng överförda från Göteborgs universitets studiedokumentationssystem Ladok till alumndatabasen. Samma sak gäller om du har läst fristående kurser på samhällsvetenskapliga eller humanistiska fakulteten, 90 respektive 60 avklarade högskolepoäng i ett ämne.

Din aktuella folkbokföringsadress uppdateras regelbundet med uppgifter från Navet (Skatteverkets person- och adressregister).

Du har rätt att när som helst ta del av all den information som finns registrerad om dig och att få ut den i ett format som går att föra över till ett annat system (rätten till dataportabilitet). Du kan också när som helst logga in och radera information som du tidigare har skrivit in, eller skriva till oss och be oss att göra det åt dig.

Lösenordsskyddad alumndatabas

Uppgifterna lagras i vår lösenordsskyddade alumndatabas, där hela innehållet bara är tillgängligt för de medarbetare vid Göteborgs universitet som arbetar med alumnverksamhet och har behörighet. Uppgifter som namn och vissa studieuppgifter (program och examen) kan dock ses av andra alumner som har skapat en profil och är inloggade.

Om personnummer

Vi behöver ditt personnummer för att säkert identifiera dig och för att nätverket ska vara exklusivt för alumner från Göteborgs universitet. Ditt personnummer hjälper oss att hitta dig i Ladok och att hämta din postadress från Navet. Personnumret är dock dolt och är inte synligt för andra alumner.

Gå ur alumnnätverket

Om du inte längre vill vara med i alumnnätverket, eller inte längre samtycker till att vi kan hantera dina personuppgifter, skickar du bara ett e-brev till oss, se kontaktuppgifter nedan, och ber att bli borttagen så raderar vi hela din profil i alumndatabasen. Om du ändrar dig och vill gå med igen behöver du höra av dig till oss igen för att kunna omregistrera dig.

Förbehåll

För att alumndatabasen ska vara en trevlig tjänst, måste alla användare följa sedvanlig god etik på nätet. Därför förbehåller sig Göteborgs universitet rätten:
- att stänga av medlemmar som inte följer dessa riktlinjer eller på annat sätt missbrukar webbplatsen.
- att ta bort kränkande eller diskriminerande innehåll som lagts in. Det är inte heller tillåtet att använda alumndatabasen i kommersiellt rekryteringssyfte eller sprida reklam.
- att göra noteringar utifrån kontakterna som Göteborgs universitet har med dig
- att för statistiska ändamål göra sammanställningar av den information du har lämnat. Informationen kommer att vara i avidentifierat skick och går inte att härleda till en viss person.
- att uppdatera villkoren beroende på utveckling och förbättringar av alumndatabasen (till exempel vid en systemuppdatering). De aktuella villkoren finns alltid publicerade på vår webbsida.
- att skicka ut viktig information om systemet, uppdaterade villkor och information om dina rättigheter som alumn till alla registrerade alumner oavsett kontaktval.

Frågor

Göteborgs universitet är ansvarigt för all behandling av personuppgifter som sker inom universitetets verksamhet, och dataskyddsombudet Kristina Ullgren, nås vi e-post dataskydd@gu.se.

Till Göteborgs universitets webbsida för behandling av personuppgifter.

Om du har frågor kring alumndatabasen är du välkommen att kontakta centrala alumnkoordinatorn på 031-786 6903/6902 eller alumn@gu.se. Det går också bra att skriva till adressen:
Göteborgs universitet, Alumnverksamhet, Kommunikationsenheten, Box 100, 405 30 Göteborg.


 

Sidansvarig: Karin Lidberg|Sidan uppdaterades: 2019-02-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?