Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tre rookies i Almedalen

Mattias Goksör, Fredrika Lagergren och Ulla Sätereie deltar alla för första gången i Almedalen. Vi frågade dem vad de ska göra där, varför det är viktigt att delta och vad de är mest nyfikna på.

Ulla Sätereie, prefekt, institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)

Vad ska du göra i Almedalen?
– Jag ska vara moderator för ett seminarium om populism och den kommande svenska valrörelsen som anordnas inom ramen för Västsvenska Arenan. Tisdag morgon, klockan 9.00!

Varför är det viktigt att närvara i Almedalen?
– Komplicerad fråga. Egentligen tycker jag att det skulle vara väl så viktigt att vi som representanter för universitetet fanns på plats under politikerveckan i Järva. Samtidigt är Almedalen en central mötesplats för alla olika aktörer inom mitt område: journalistik, medier och kommunikation.

Vad är du mest nyfiken på?
– Det ska bli kul att vara mitt i flödet, att på plats få ta del av samhällsdebatten. Sedan hoppas jag knyta nya kontakter och underhålla befintliga nätverk.

Mattias Goksör, tillträdande prorektor

Vad ska du göra i Almedalen?
– Som ny prorektor för Göteborgs universitet blir Almedalsveckan ett bra tillfälle att lära känna kollegor både från vårt eget universitet och från andra lärosäten. Det blir också en bra möjlighet för mig och vår nya rektor, Eva Wiberg, att träffas och prata ihop oss. Min förhoppning är också att jag under de här dagarna ska få ett bra grepp om de aktuella högskolepolitiska frågorna.


Varför är det viktigt att närvara i Almedalen?
– Almedalen är en unik demokratisk arena, en av de största i världen, där stora viktiga samhällsfrågor diskuteras, inte minst de som rör universitetsvärlden. För oss på Göteborgs universitet är det en möjlighet att visa samhällsansvar och lyfta forskning som kan bidra till lösningar på olika samhällsproblem. Det känns därför väldigt rätt att vi i år har fokus på UGOT Challenges som syftar till att bidra till att lösa de globala samhällsutmaningarna

Vad är du mest nyfiken på?
– Jag är självklart väldigt intresserad av att få veta mer om UGOT Challenges och ser fram emot att få träffa representanter för våra olika UGOT-centrum. Utöver det är jag nog mest nyfiken på vad SUHF och de andra lärosätena kommer att presentera.

Fredrika Lagergren, lektor, prefekt institutionen för tillämpad IT

Vad ska du göra i Almedalen?
– Jag ska tillsammans med andra forskare från Västsverige medverka i ett seminarium om medborgarskap i det digitala samhället. Det blir ett spännande upplägg där vi följer digitaliseringens effekter ur ett medborgarperspektiv – från vaggan till graven. Digital teknik ges ju nu i Sverige en nyckelroll för att i ett geografiskt utsträckt land kunna upprätthålla välfärdstjänster till samtliga medborgare.

Varför är det viktigt att närvara i Almedalen?
– Almedalen är en mötesplats för politisk debatt där man träffar företrädare för politiska partier, intresseorganisationer och myndigheter. Digitaliseringen av samhället är en av de hetaste politiska frågorna idag – eller snarare borde vara det – så det är också ett skäl till varför det är viktigt att vara där.

Vad är du mest nyfiken på?
– Det är första gången jag är på Gotland så jag är nyfiken på allt.

Sidansvarig: Annika Koldenius|Sidan uppdaterades: 2017-06-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?