Till sidans topp

Sidansvarig: Annika Koldenius
Sidan uppdaterades: 2018-07-05 09:56

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Referat: Hälften läkare, hälften civilingenjör - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hälften läkare, hälften civilingenjör - är hybridutbildningar svaret på nya krav inom sjukvården?

Robotar som hjälper till vid operationer och fotografier som förenklar diagnoser är några exempel på hur modern teknik snabbt förbättrar och förenklar vården.
Men hänger utbildningarna inom vård och teknik med i utvecklingen?

Moderator Anders Goliger inledde genom att fråga om det går att skapa nya utbildningar inom vården.
– Vårdutbildningarna är strikt reglerade, vilket bland annat handlar om att upprätthålla kvalitet, berättade Agneta Holmäng, dekan på Sahlgrenska akademin. Men visst behöver vi utmana stuprören och tänka nytt. Det gäller inte bara att få in mer teknik, utan också om exempelvis pedagogik och ekonomi. Det är också ett sätt att attrahera fler kreativa studenter.

Kraftig minskning av vårdplatser

Att vården kraftigt förändrats exemplifierade Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med hur det så kallade Hudhuset gått från 132 vårdplatser på 1970-talet till enbart sex idag.
– Det beror på att vi numera, i nära samarbete med primärvården, använder helt andra metoder. Idag kan en patient med en hudförändring vända sig till sin vårdcentral där man tar bilder på fläcken som sedan skickas till hudkliniken, utan att patienten behöver åka dit. De vårdplatser vi har kvar är de som vi verkligen behöver.
– Teknik och vård har dock alltid samverkat, tänk bara på hur länge vi haft röntgen, påpekade Stefan Bengtsson, rektor vid Chalmers tekniska högskola. Men nu går utvecklingen väldigt snabbt, inte minst när det gäller artificiell intelligens. Därför måste vi också fundera över hur vi kan öka mötesplatserna mellan lärare, forskare och studenter samt också involvera forskningsfinansiärerna.

AI-kompetens från fordonsindustrin

Artificiell intelligens är hett inom många områden men särskilt inom vården, betonade Ann-Marie Wennberg.
– Vi har exempelvis ett nytt Bild- och interventionscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med så avancerad teknik att det nästan krävs specialkompetens bara att tända taklampan.

Ny kompetens kan vården också få genom att samarbeta med näringslivet, menade Charlotta Gummeson, vd för Sahlgrenska Science Park.
– Fordonsindustrin har exempelvis en massa kompetens och erfarenhet av artificiell intelligens som även vården skulle kunna ha glädje av.

Gemensamt basår för ökad förståelse

Inom Västra Götalandsregionen finns även en innovationsplattform där näringsliv, teknik och vård kan mötas, förklarade Anders Carlberg, FoUU-chef vid Västra Götalandsregionen.
– Men det handlar om att skapa långsiktiga satsningar, utveckling tar tid.

Studenterna är intresserade av digitalisering och det är ofta de som driver på utvecklingen, menade Agneta Holmäng.
– Kanske skulle Chalmers och Sahlgrenska akademin kunna införa ett gemensamt basår för att öka förståelsen mellan de olika områdena; det handlar ju om att skapa världens bästa sjukvård, om att hänga med i den globala utvecklingen men också om att höja statusen för vårdutbildningarna, särskilt om de kräver ständiga vidareutbildningar.

Dagens forskning standard imorgon

– Kanske kan Chalmers nya program Arkitektur och teknik vara en förebild, menade Stefan Bengtsson. Där utbildas arkitekter ihop med byggingenjörer de första tre åren för att först senare bestämma inriktning. De blir på så sätt en brygga mellan olika kulturer. Men även om man inte på kort tid kan förändra en hel utbildning kan man göra annat, som att starta forskarskolor där exempelvis teknik och vård samverkar.

Sahlgrenska Life är ett exempel på en satsning där Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Göteborgs universitet och näringslivet ska jobba tillsammans, påpekade Ann-Marie Wennberg.
– Nu står vi här och pratar men egentligen borde vi tänka: Just do it! Allting hör ihop och om vi kan samverka bättre, även med patienterna, som ofta har mycket att bidra med, kan vi komma långt. För det är ju så att gårdagens forskning är dagens standardbehandling, och dagens forskning kommer att bli standard i morgon.

Fakta

Seminariet Hälften läkare, hälften civilingenjör – är hybridutbildningar svaret på nya krav inom sjukvården? hölls onsdagen den 4 juli kl. 12:00 på Västsvenska Arenan i Almedalen. Medverkande:

  • Stefan Bengtsson, rektor vid Chalmers tekniska högskola
  • Agneta Holmäng, dekan, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
  • Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  • Anders Carlberg, FoUU-chef vid Västra Götalandsregionen
  • Charlotta Gummeson, vd för Sahlgrenska Science Park
  • Emma Holmström, operationssjuksköterska, robotassistent, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  • Justin Schneiderman, forskare på MedTech West, Chalmers och Göteborgs universitet
  • Moderator: Anders Goliger

 

Text: Eva Lundgren

Sidansvarig: Annika Koldenius|Sidan uppdaterades: 2018-07-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?