Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Streamade seminarier från Almedalen 2017

Här kan du se alla Göteborgs universitets livestreamade seminarier på Västsvenska Arenan i efterhand. Seminarierna finns också att se på Västsvenska Arenans Facebook-sida.

Mer information om UGOT Challenges och Göteborgs universitets unika satsning på att möta dagens globala samhällsutmaningar finns på  webbsidan om UGOT Challenges.

2 juli: Vår antibiotika i deras vatten – om utsläpp från läkemedelsproduktion och möjliga lösningar

Låginkomstländer tillverkar mer och mer av våra läkemedel. Enorma utsläpp av antibiotika från tillverkningen riskerar samtidigt att driva på utvecklingen av resistenta bakterier, en av vår tids största globala samhällsutmaningar. Hur kan Sverige ta ansvar för att minska dessa utsläpp?

Läs mer om Centrum för antibiotikaresistensforskning.

3 juli: Snart är vi fler över 65 än under 16 – kris eller möjlighet?

Antalet äldre ökar dramatiskt i hela världen. 2020 kommer det att finnas fler personer över 65 än under 16 år. Innebär detta att världen kommer att fyllas av skröpliga och dementa äldre eller är det en fördel att fler personer har lång livserfarenhet? Är samhället redo att möta denna globala utmaning?

Eftersom sändningen avbröts efter en knapp timme på grund av tekniska problem, så finns ett referat från seminariet att läsa på den här webbsidan.

Läs mer om Centrum för åldrande och hälsa.

3 juli: Tvång eller frivillighet? Om bästa vägen till ett framgångsrikt klimatarbete

Att undvika mänskligt orsakade klimatförändringar kan ses som ett storskaligt kollektivt handlandeproblem. Det är inte bara en knäckfråga för miljöpolitiken, det är i själva verket en av mänsklighetens största utmaningar hittills. Att få till stånd en omfattande minskning av växthusgasutsläpp, framförallt koldioxid, är därför helt nödvändigt. Frågan är bara hur det ska gå till; genom frivilliga åtaganden eller genom någon form av tvång? 

Läs mer om Centrum för studier av kollektivt handlande.

Del 1

Del 2

4 juli: Ny kemikalieskatt på elektronik - till vilken nytta?

1 juli 2017 beläggs vissa elektroniska produkter med en ny kemikalieskatt för att minska mängden farliga flamskyddsmedel i vår hemmiljö. Åtgärden har väckt kritik. Är skatter som styrmedel rätt väg att gå för att nå ett miljömässigt ändamål?

Läs mer om Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning

5 juli: Vattenbruk – miljöstörande verksamhet eller en värdefull och hållbar ny näring?

Sverige har stark vattenbruksforskning och en unik möjlighet att leda utvecklingen inom hållbar marin matproduktion, men det finns också utmaningar. Så hur kan vattenbruket bli en bärkraftig näring som bidrar till ökad självförsörjning och hållbar utveckling i hela landet?

Läs mer om Marin vattensbruksforskning - SWEMARC

6 juli: Möbler, inredning och hållbart återbruk – ett långt och lyckligt liv i den cirkulära ekonomin?

Möbler är mode, mode är nu. Men hållbara möbler och inredningar kräver att nutid knyts ihop med dåtid och framtid. Hur och vem värderar och bestämmer livslängden för våra möbler och de saker vi omger oss med? Vad och vem driver omställningen från nytt till reparation, återbruk och redesign?

Läs mer om Centrum för kritiska kulturarvsstudier

7 juli: Politisering och polarisering i ett yrvaket informationssamhälle

Vilken roll spelar traditionella och sociala medier för ett opinionsklimat där en allt yvigare informationsmängd ska värderas, bearbetas och delas inom allt snävare tidsramar? SOM-undersökningarna visar hur alarmism och polarisering påverkar aktuella frågor som migrationspolitik och medieförtroende.

Läs mer om SOM-institutet vid Göteborgs universitet

Sidansvarig: Annika Koldenius|Sidan uppdaterades: 2017-07-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?