Göteborgs universitet och covid-19

Göteborgs universitet bidrar till att bromsa smittspridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19.

För studenter betyder det att en stor del av undervisningen ges digitalt och på distans, och för medarbetare att de i stor utsträckning arbetar hemifrån.

Begränsningar i öppettider för besökare

Universitetet har just nu begränsade öppettider för besök, men du kan få hjälp med det mesta på telefon och e-post:

Våren 2021

Coronaviruset kommer fortsatt att påverka samhället och därmed universitetet under 2021. Det innebär att universitetet även under vårterminen måste anpassa sig och bedriva merparten av verksamheten digitalt och på distans.

Så påverkas du som börjar studera i vår

Vårterminen 2021 kommer studier ske både digitalt och på campus. Göteborgs universitet är ett stort lärosäte med 200 program och nästan 2000 kurser. Vissa utbildningar har moment som är svåra att genomföra på distans, medan andra utbildningar fungerar digitalt.

Det innebär att vissa studenter kommer studera digitalt, vissa studenter kommer ha moment på plats på campus och vissa kommer ha en blandning av digital och campusbaserad undervisning.

Du kommer få specifik information från din utbildning om vad som gäller för just dig.

Ja, du kan få studievägledning på distans genom digital drop-in genom video- eller telefonsamtal.

På den allmänna studievägledningen kan vi hjälpa dig som:

• är osäker på ditt studie- och yrkesval
  • har allmänna frågor om universitetsstudier
  • funderar på om din utbildning är rätt för dig

Allmänna frågor om universitetsstudier

Om du redan har en aning om vad du vill studera, eller har frågor om ett specifikt ämne, kurs eller program kontaktar du studievägledare för det ämnet direkt.

Frågor om ämne, kurs eller program

Om dina frågor berör lärarutbildningarna vid Göteborgs universitet kan du läsa mer om hur du når rätt studievägledare på lärarutbildningarnas studievägledningssida.

Studievägledning lärarutbildning

I dagsläget vet vi inte hur söktrycket kommer att se ut i vår då det beror på hur många som söker våra kurser och program och vilka meriter de har. Du kan titta på tidigare års statistik på Universitets- och högskolerådets (UHR) webbplats.

Antagningsstatistik (uhr.se)

Hösten 2020

Trots att regeringen dragit tillbaka rekommendationen om distansundervisning kommer återgången till campus att vara begränsad till hösten. Detta eftersom andra rekommendationer för att bidra till minskad smittspridning av covid-19 fortfarande gäller.

För leverantörer

Göteborgs universitet har hörsammat en uppmaning från Riksgälden om att påskynda betalningar för att bidra till en liten lättnad för företag som påverkas av rådande läge. Därför väntar Göteborgs universitet inte längre till sista betalningsdatum för betalning av fakturor, vilket annars är huvudregel för myndigheter. Universitetets interna kontroll av utbetalningar fortsätter som vanligt.