NÄTMOBBNING - vad är det och vilken roll spelar den nya tekniken?

Öppen för allmänheten

Med anledning av den senaste tidens händelser med koppling till nätmobbning och näthat, inbjuder Göteborgs universitet till ett öppet seminarium.

Två av universitetets framstående forskare, Ann Frisén och Mathias Klang, pratar om vad nätmobbning är, hur det går till och vad som skiljer den från annan mobbning. De svarar på frågan hur vi påverkas av vår teknikanvändning och vilken roll den "nya" tekniken spelar. Birgitta Dellenhed från polisen berättar om vad den som drabbas av nätmobbning bör göra och hur polisen hanterar anmälningar som kommer in.
Länk till film med några av de medverkande: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//oppet-seminarium-om-natmobbning.cid1144733

Föreläsare: Ann Frisén, professor i psykologi. Ann Friséns forskning rör bland annat barn och ungdomars erfarenheter av nätmobbning. Hon är svensk representant i det europeiska forskarsnätverket COST-cyberbullying och är även samordnare för den svenska nätmobbning forskningen.

Mathias Klang, fil.dr. i informatik, som forskar på olika former av digitala rättigheter och intresserar sig bland annat för upphovsrätt, det fria uttrycket, demokrati, open access, censur, etik, sociala medier, användarrättigheter, mm kommer att berätta om hur digitala medier möjliggör spridning av både sanningar och falska rykten.

Birgitta Dellenhed, kommissarie och chef för Ungdomssektionen, Polisen Storgöteborg. Ungdomssektionen utreder brott där gärningsmän är under 18 år. Ungdomssektionen har bland annat utrett förtalsärendet som orsakade upploppen före jul i centrala Göteborg.

Gymnasieungdomar medverkar vid frågestund.

Datum: 2013-01-23

Kategorier: Populärvetenskap