100-årsjubileum för skandalsuccén Våroffer

Joseph Haydn: Trumpetkonsert i Ess-dur
Léo Delibes: Les filles de Cadix
Igor Stravinskij: Våroffer

University of Gothenburg Symphony Orchestra i samarbete med kandidatutbildningen klassisk musik
Dirigent: Shao-Chia Lü
Solist: Tine Thing Helseth, trumpet

Haydns trumpetkonsert har vi alla hört - den pigga finalen är hans kanske mest fängslande melodi. Norska stjärnskottet Tine Thing Helseth har redan gjort en omtalad inspelning av konserten med Norska kammarorkestern. Vid detta gästspel är hon solist med University of Gothenburg Symphony Orchestra som visar sin klass i Stravinskijs Våroffer. När baletten hade premiär i Paris 1913 satt Puccini i publiken: "Här finns en del originalitet och ett visst mått av begåvning. Men överlag kunde detta vara en galnings verk. Publiken visslade, skrattade och - applåderade."

Tine Thing Helseth är född 1988 och började spela trumpet vid sju års ålder. Hon räknas idag till de ledande trumpetsolisterna i sin generation. Hon har tagit emot åtskilliga priser och utmärkelser, och är idag verksam som solist med orkester, som kammarmusiker och som ensemblemusiker. I samband med firandet av den norske konstnären Edvard Munchs 150-årsdag curerar Tine Thing Helseth i juni 2013 Tine@Munch, en tre dagar lång festival på Munchmuseet i Oslo.

Shao-Chia Lü från Taiwan är en av de mest framstående i den yngre generationen dirigenter i världen i dag och verksam såväl på konsertestrader som i operahusens orkesterdiken. Han är sedan 2010 musikalisk ledare för National Symphony Orchestra of Taiwan.

Entré: 140 kr (vuxen), 70 kr (student), köp biljetter via via www.gso.se

Datum: 2013-02-09