Romers situation i Europa, i Sverige, i Göteborg idag

Samtal

På många håll i Europa har romers situation under senare tid förvärrats. Hur förklarar man det? Är det ett tecken på att EU-ländernas nationella strategier om inkludering av romerna har misslyckats? Göteborgs kommun har av regeringen utsetts att vara en av fem pilotkommuner som under fyra år skall utveckla arbetet med romers inkludering i staden. Hur skall det arbetet gå till? Ett seminarium om romers situation i Europa, i Sverige, i Göteborg idag.

Fotograf: Maja Kristin Nylander

Föreläsare: Bagir Kwiek, ordförande för föreningen Romer för kulturell utveckling, ger en personlig bild av hur det är att leva som rom i Sverige idag.
Ingrid Schiöler, sakkunnig i romska frågor, Göteborgs stadsmuseum, talar om romernas situation i Europa. Hon har nyligen besökt Rumänien, Turkiet, Makedonien och Serbien.
Thomas Martinsson, politiker i Göteborgs kommunstyrelse (MP), berättar om hur arbetet med romers inkludering i Göteborg skall gå till.
Peter Johansson, lärare och forskare vid Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet. Talar om grundläggande rättigheter för nationella minoriteter, såsom erkännande, kunskapsspridning och deltagande, vilka syftar till att motverka marginalisering.

Datum: 2012-11-15

Kategorier: Populärvetenskap

Arrangör: Jonsereds herrgård

Plats: Sal 10, Universitetets huvudbyggnad, Vasaparken