Raggningsrepliker i litteraturen

Föreläsning

I filmen Döda poeters sällskap påstås att språket uppfanns för att man skulle kunna ragga. Det vetenskapliga underlaget bakom detta påstående kan väl förefalla något bräckligt, men man måste medge att det fäster uppmärksamheten på ett sätt att använda språket som ofta kännetecknas av en imponerande kreativitet.
Det visar inte minst den västerländska litteraturens stora namn, diktare som Homeros, Sapfo, Dante, Cervantes, Shakespeare, Molière, Racine, Voltaire, Flaubert, Strindberg, Lagerlöf, Proust, Neruda, m fl. Hos dem finns mängder av instruktiva exempel på framgångsrika raggningsrepliker ¿ men också en hel del instruktiva misslyckanden. För den som vill förkovra sig i raggningens konst borde det därför vara en självklarhet att först och främst studera Den Stora Litteraturen.
Men det finns också andra skäl att studera litterära raggningsrepliker. De kastar ofta ett intressant ljus över språkets möjligheter och begränsningar, över dess bruk och missbruk. Men de kan också belysa språkets förändringar liksom dess relation till den historiska situationen.

Folkuniversitetet, Norra Allégatan 6, våning 4.
Boka plats via http://www.folkuniversitetet.se eller 031 - 10 65 52
Folkuniversitetet, Norra Allégatan 6, våning 4

Föreläsare: Torsten Rönnstrand, docent i litteraturvetenskap och samhällsvetare vid Göteborgs universitet

Datum: 2012-11-07