Till startsida
Webbkarta

Orkester: Brahms för två och Sibelius tvåa

Konsert

University of Gothenburg Symphony Orchestra
Dirigent: Petri Sakari
Solister: Vlad Stanculeasa, violin och Johan Stern, cello

Program:
Franz Berwald: Uvertyr till Estrella di Soria
Johannes Brahms: Konsert för violin och violoncell a-moll
Jean Sibelius: Symfoni nr 2 D-dur

Brahms berömda dubbelkonsert blev tonsättarens sista verk för orkester. Han komponerade det 1887 till cellisten Robert Hausmann och violinisten Joseph Joachim. Den sistnämnde var en vän sedan många år, som Brahms kommit ifrån genom en konflikt. Konserten sägs vara en gest för att återuppta samarbetet.

Sibelius andra symfoni har också en vänskapshistoria. Friherren och amatörviolinisten Axel Carpelan var en god vän som breväxlade flitigt med Sibelius. Han bidrog med synpunkter och förslag om ändringar på tonsättarens arbeten. När Carpelan dog skrev Sibelius i sin dagbok: För hvem skall jag numera komponera? Denna symfoni från 1902 tillägnades Axel Carpelan.

Cellisten Johan Stern är stämledare i Göteborgs Symfoniker och vid Högskolan för scen och musik undervisar han i cello, kammarmusik och orkesterspel. Han är även medlem i Gageego! - Göteborgsensemblen för ny musik.

Vlad Stanculeasa har vunnit pris i flera internationella tävlingar och är alternerande förste konsertmästare i Göteborgs Symfoniker samt gästande konsertmästare i Basels kammarorkester.

Boka biljetter

Konserten ges även 17/11 kl 15.00 på Musikhögskolan i Malmö

Datum: 2012-11-16

Tid: 19:00 - 20:30

Kategorier: Musik

Arrangör: Högskolan för scen och musik

Plats: Artisten, Fågelsången 1
Sjöströmsalen, A 301

Ytterligare information:
2012-11-16_BrahmsSibeliusBerwald.pdf

Avgift: 100/60:-

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?