Planerad ljussättning - ett effektivt redskap för upplevelser av rymd, form, ljud och trygghet

Nyhet: 2012-12-06

Hur kan man förstora ett rum med hjälp av ljussättning? Ulrika Wänström Lindh, doktorand i design, visar i sin avhandling att planerad ljussättning påverkar mer än rummets upplevda rymlighet. Med planerad ljussättning påverkas även upplevelser av form, atmosfär, trygghet och ljud.

Tidigare ljusforskning visar främst på hur ljusa ytor kan ge intryck av rymlighet. Ulrika Wänström Lindh visar i sin avhandling att ljusdesign är mer komplext än så. Avhandlingen visar att ljusfördelning är ett mycket effektivt redskap för att förändra såväl rummets atmosfär som rummets uppfattade storlek och form.

Genom att visa hur ljusfördelningen påverkar rumsupplevelse betonar Ulrika Wänström Lindh vikten av en belysningsplanering som inte bara utgår från ett jämnt fördelat ljus. Särskilt diskuteras betydelsen av tydliga visuella rumsgränser som kan underlätta rumsförståelse och orientering vilket i förlängningen har betydelse för upplevd trygghet.

I en av studierna påverkade ljussättningen även intervjupersonernas ljuduppfattning och tal, vilket var ett oväntat resultat.

Ulrika Wänström Lindhs avhandling bryter mot traditionell ljusforskning som ofta är laboratoriebaserad. Avhandlingen kombinerar kvalitativa och kvantitativa metoder med konstnärlig forskning. Studierna är genomförda i verkliga, komplexa rum och kyrkoparksstudien och dess intervjuer genomfördes i Christinae kyrkopark i Alingsås i samband med ljusfestivalen Lights in Alingsås 2010.

Utställning av fotografier, film och akvareller
I samband med disputationen visar Ulrika Wänström Lindh en utställning av egna akvareller samt fotografier och film av Patrik Gunnar Helin i Konstbiblioteket på HDK – Högskolan för design och konsthantverk. Verken är en del av forskningsprocessen. Utställningen öppnar 11 december och är öppen för allmänheten.

TITEL: ”Light Shapes Spaces: Experiences of distribution of Light and Visual Spatial Boundaries”
TID FÖR DISPUTATION: Ljusets högtid: 13 december kl 13.15
PLATS FÖR DISPUTATION: Sal 10, Vasaparken, Göteborgs universitet
OPPONENT: Dr Kevin Mansfield, The Bartlett School of Graduate Studies, London
UTSTÄLLNING: 11-20 december, Konstbiblioteket, HDK – Högskolan för design och konsthantverk, Kristinelundsgatan 6-8, Göteborg

PRESSBILDER
Pressbilder finns att ladda ner här. Fotograf: Patrik Gunnar Helin (Porträttbild: Fotograf Ulf Celander), Målningar/akvareller: Ulrika Wänström Lindh

RECENSIONSEXEMPLAR
Vill du ha ett exemplar av avhandlingen skickad till dig, kontakta:
Carina Krantz, carina.krantz@hdk.gu.se, 031-786 4883, 0701-463 996
Delar av avhandlingen är även elektroniskt publicerad i GUPEA och kan laddas ner här.

FÖR MER INFORMATION OM AVHANDLINGEN, KONTAKTA:
Ulrika Wänström Lindh, ulrika.w.lindh@hdk.gu.se, 0708-73 35 73

AV: