Nya ledamöter från Göteborgs universitet invalda i KVVS

Nyhet: 2013-01-22

Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället (KVSS) har valt in 16 nya ledamöter, varav tolv från Göteborgs universitet.

KVVS grundades 1778 och är en av landets äldsta akademier. Akademin omfattar alla vetenskapsområden och har sju vetenskapsavdelningar (matematiska och tekniska vetenskaper, fysiska vetenskaper, kemiska vetenskaper, biologiska vetenskaper, medicinska vetenskaper, rätts- och samhällsvetenskaper samt teologi, filosofi och språkvetenskaper).

KVVS har dessutom en vitterhetsavdelning som omfattar humanistiska ämnen som historia, arkeologi, litteraturvetenskap, idéhistoria med mera.

KVVS uppgift är att arbeta för vetenskaplig forskning, högre utbildning och vitterhet i Göteborg med omnejd. De arbetar också för att öka kontakterna mellan vetenskap och samhälle. I de ursprungliga stadgarna står dessutom att akademin ska främja det samhälleliga nyttiggörandet av vetenskapliga framsteg.

Nya ledamöter 2012

I slutet av varje år utses nya ledamöter in i akademin. Till Vetenskapsavdelningen valdes följande 14 in i december:

• Kristina Sundell, professor i zoofysiologi, Göteborgs universitet
  • Inger Ekman, professor i omvårdnad, Göteborgs universitet
  • Gunnar C. Hansson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi, Göteborgs universitet
  • Ann Hellström, professor i pediatrisk oftalmologi, Göteborgs universitet
  • Mats Jontell, professor i endodonti med oral diagnostik, Göteborgs universitet
  • Claes Ohlsson, professor i hormonell reglering av benmetabolism och tillväxt, Göteborgs universitet
  • Susanna Fellman, professor i ekonomisk historia, Göteborgs universitet
  • Thomas Sterner, professor i miljöekonomi¸ Göteborgs universitet
  • Lars Borin, professor i språkvetenskaplig databehandling, Göteborgs universitet
  • Laura Downing, professor i afrikanska språk, Göteborgs universitet
  • Anna Hannesdóttir, docent i nordiska språk, Göteborgs universitet
  • John Black, professor i astrofysik, Chalmers
  • Dag Winkler, professor i fysik, Chalmers
  • Ann-Sofie Sandberg, Chalmers

Till Vitterhetsavdelningen har från Göteborgs universitet Ingrid Elam, docent i litteraturvetenskap valts in tillsammans med Gert Wingårdh, professor i arkitektur vid Chalmers.

KVVS väljer också årligen in ett antal utländska ledamöter, och i år föll valet på:
Professor Marie-Paule Pelini, Université P. et M. Curie, Paris, Frankrike; professor Adel K. El-Naggar, University of Texas, Houston, USA samt professor Steven R. Garfin, University of California, San Diego, USA till Vetenskapsavdelningen samt till Vitterhetsavdelningen professor Unni Langås, Universitetet i Agder, Kristiansand, Norge.

Fullständig förteckning över ledamöter  [www.kvvs.se]

Läs mer om Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället [www.kvvs.se]

AV:
031-786 6705, 070-775 8851

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.