Ny utbildning i grävande journalistik

Nyhet: 2016-04-08

Till hösten startar Göteborgs universitet en internationell masterutbildning i grävande journalistik. Vad den kommer att innehålla presenteras vid ett inslag under Mediedagarna i Göteborg.
– Då berättar vi också om vår omgjorda grundutbildning, förklarar Ulla Sätereie, prefekt på JMG.

Göteborg är den grävande journalistikens huvudstad. Det beror inte bara på att Uppdrag granskning och Kaliber görs härifrån, utan också på JMG, institutionen för journalistik, medier och kommunikation.

– Tidskriften Scoop har precis publicerat sin lista över de 25 mest mäktiga personerna inom svensk grävande journalistik, berättar prefekt Ulla Sätereie. Mitt namn finns på plats nummer 14. Det innebär en eloge till hela JMG som alltid satsat på undersökande journalistisk.

Och den profilen kommer att bli ännu tydligare när de nya studenterna till hösten möter en omgjord journalistutbildning.

– Vi kommer att satsa ännu mer på datajournalistik och grävande i grundutbildningen. Men dessutom startar vi en ettårig masterutbildning i undersökande journalistisk som redan har sökande från hela världen. Utbildningen kommer att helt och hållet vara på engelska och de frågor vi ska diskutera är bland annat vad grävande journalistik kan vara i olika länder och vilka skilda förutsättningar som finns. Dessutom har vi ett programråd med ledamöter från hela världen. Att utbildningen verkligen ligger i tiden visar inte minst den pågående Panamaaffären.

Trots hårdnande villkor i mediebranschen får JMG:s studenter arbete, förklarar Ulla Sätereie.

– I princip alla som gått vår journalistutbildning har jobb efter fem år. De kanske inte alltid hamnar precis där de tänkt sig men de är i alla fall efterfrågade på arbetsmarknaden.

MEG, Mediedagarna i Göteborg, pågår 7–8 april på Svenska mässan. Bland arrangörerna finns Göteborgs universitet.

AV: Eva Lundgren FOTO: Johan Wingborg

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04