56 miljoner kronor från Formas

Nyhet: 2012-12-04

Forskare vid Göteborgs universitet tilldelas drygt 56 miljoner kronor i Formas stora utlysning.

Under måndagen beslutade och offentliggjorde Formas beviljade forskningsanslag i sin årliga öppna utlysning. Utlysningen är öppen för projekt inom Formas ansvarsområden miljö, areella näringar och samhällsbyggnad och är uppdelad i de tre delutlysningarna forsknings- och utvecklingsprojekt, forsknings- och utvecklingsprojekt för unga forskare samt mobilitetsstöd till unga forskare.

Drygt 600 miljoner fördelades för perioden 2012-2016 varav 56 miljoner kronor går till forskare vid Göteborgs universitet.

Forsknings- och utvecklingsprojekt

Sofia Thorsson, institutionen för geovetenskaper
Värdering av ekosystemtjänster av urban grönska
8 600 000 kronor

Tobias Rütting, institutionen för biologi och miljövetenskap
För att identifiera möjligheter att begränsa förluster av gödselkväve från jordbruksmark krävs en fullständig kvävebudget
7 547 000 kronor

Anna Godhe, institutionen för biologi och miljövetenskap
Genomik på återuppväckta mikroalger för att avslöja antropogent inducerad evolution
5 150 000 kronor

Thomas Backhaus, institutionen för biologi och miljövetenskap
Akvatisk miljöriskbedömning av antimykotika
4 245 000 kronor

Lauren Lissner, institutionen för medicin
Kosttrender vid millennieskiftet och påföljande hälsoeffekter – Uppföljning av InterGene-studien
3 712 000 kronor

Kristina Sundbäck, institutionen för biologi och miljövetenskap
Grunda mjukbottnars roll som filter i kuszonen – håller den på att förändras
3 459 000 kronor

Forsknings- och utvecklingsprojekt för unga forskare

Bethanie Carney Almroth, institutionen för biologi och miljövetenskap
Ett hav av plast: Är plastpartiklar toxiska för fiskar?
5 681 000 kronor

Fredrik Lindberg, institutionen för geovetenskaper
CLIMPLAN – ett enkelt och effektivt klimatplaneringsverktyg med fokus på stadsklimatologi och stadsplanering
4 787 000 kronor