Alkohol bakom 1000 svenska dödsfall i cancer årligen

Nyhet: 2016-11-27

Varje år dör upp till 1000 svenskar i cancer som orsakas av alkohol. Det visar en ny rapport som tagits fram på uppdrag av Svenska läkaresällskapet SLS, IOGT-NTO och forskningscentret CERA vid Göteborgs universitet. Samtidigt är svenskarna de EU-medborgare som har sämst kunskap om kopplingen mellan alkohol och cancer.

Närmare 30 procent av de cancerfall som alkoholen orsakar i Sverige orsakas av måttlig eller låg alkoholkonsumtion och ju mer individen dricker desto mer ökar risken. Det visar internationell forskning sammanställd i en ny rapport i serien Alkoholen och samhället. Antalet dödsfall i alkoholrelaterad cancer har i Sverige ökat med 7,3 procent sedan 2001.

Trots det är svenskarna de invånare inom EU som har lägst kännedom om förhållandet mellan alkohol och cancer.

Folkhälsoarbetets roll är att informera allmänhet och beslutsfattare om alkoholens risker men nya forskningsresultat har inte resulterat i ökade informationsåtgärder.
– Regeringen behöver skärpa Folkhälsomyndighetens informationsuppdrag och myndigheten behöver ta ett större ansvar för att vi ska kunna begränsa de omfattande skador som alkoholen orsakar, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO.

Kopplingen mellan alkohol och cancer är starkast när det handlar om cancer i tjock- och ändtarm för män och i bröst för kvinnor. Mer än tio procent av alla dödsfall i bröstcancer i Sverige orsakas av alkohol. Trots att alkohol är den största riskfaktorn för cancer efter tobak, är även kännedomen om förhållandet mellan alkohol och cancer bland sjukvårdspersonal låg.
– Kunskap från forskningen behöver tillgängliggöras och implementeras för vård och behandlingspersonal inom landsting och kommuner, så att de i sin tur blir bättre på att informera sina patienter, säger Claudia Fahlke, föreståndare för CERA vid Göteborgs universitet.

Läs rapporten i sin helhet

Rapporten kommer att presenteras på Svenska Läkaresällskapets preventionsdag den 28 november 2016. Mer information om Preventionsdagen.

För mer information kontakta:

• Claudia Fahlke, föreståndare CERA, Göteborgs universitet. Beroende och prevention, telefon: 070–861 1620, e-post: claudia.fahlke@psy.gu.se
  • Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO. Alkoholpolitiska frågor, telefon: 073–372 6214, e-post: johnny.mostacero@iogt.se
  • Stefan Lindgren, ordförande Svenska Läkaresällskapet. Prevention och information till sjukvården, telefon: 08–440 88 68, e-post: stefan.lindgren@med.lu.se

AV:

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04