Göteborgs universitet anställer projektledare för arbete med flyktingfrågan

Nyhet: 2016-06-16

Elizabeth George, bild: Lotta Duse

– Flyktingar har ofta en väldig energi och vilja att bidra till samhället. Den där kraften är det viktigt att ta tillvara.
Så säger Elizabeth George. Efter sommaren blir hon projektledare för Göteborgs universitets stora arbete med flyktingfrågan.

Praktikplatser, förbättrad studieinformation samt validering av kompetens är några av Göteborgs universitet satsningar när det gäller stöd till personer med erfarenhet av flykt. I augusti tillträder Elizabeth George som projektledare.

– Det tas många bra initiativ på olika håll vid universitetet när det gäller flyktingfrågan. Min roll blir att fungera som samordnare och som ledningsstöd för prorektor Helena Lindholm. Jag kommer också att arbeta med kommunikation kring de frågor vi vill lyfta fram. Ett exempel kan vara universitetets engagemang i Jamiya-projektet där syriska akademiker utbildar flyktingar i olika läger, ett annat kan handla validering av flyktingars kompetens. Tanken är att jag ska vara projektledare fram till årsslutet 2017.

Elizabeth George är född i Sverige men hennes föräldrar kommer från Indien.
– Jag har en tvillingsyster som ser likadan ut som jag; hon är en del av min själ, andra hälften av mig själv. Mitt modersmål är malayalam, ett av få språknamn som är en palindrom, alltså blir likadant bak- som framlänges. Min man kommer från Spanien och våra båda barn är alltså vana vid olika kulturer.

Tidigare har Elizabeth George arbetat som SFI-lärare samt vid Migrationsverket som handläggare och informatör. Sedan 2008 är hon enhetschef för Göteborgs Stads Integrationscentrum.
– Det är viktigt att bilden av flyktingen normaliseras och att man inte bara pratar om problem. De flesta människor som kommer hit är precis som du och jag; de vill studera eller arbeta, komma in i ett socialt sammanhang, få vänner och delta i samhället på olika sätt.

Attityderna till personer med erfarenhet av flykt verkar ha hårdnat på senare tid. Hur ser du på det?
– Medierapporteringen har verkligen svängt, från att i höstas har varit klart positiv till att på senare tid mest beskriva flyktingar som en börda. Men det beror på oss själva om de blir en belastning eller en tillgång; det är vi som måste hjälpa dessa människor att komma in i samhället. Därför tycker jag att det är fantastiskt att Göteborgs universitet erbjuder drygt 100 praktikplatser för flyktingar. Och att stötta människors väg in i vårt samhälle behöver inte vara så märkvärdigt; det gäller främst att se människan oavsett bakgrund.

Mer om Göteborgs universitets arbete i flyktingfrågan: www.gu.se/omuniversitetet/refugees

Bild: Lotta Duse

Publicerad i GU Journalen 3/2106.

Läs tidningen som PDF: https://issuu.com/universityofgothenburg/docs/gu-journalen3-2016

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04