Pilotförsök med sommarskola för nyanlända

Nyhet: 2017-05-29

Karriärmingel och studievägledning varvas med en föreläsning om Life Sciences. Deltagare testar virtual reality, gör en musikalisk övning och får rundvandringar i bibliotek, verkstäder och i Botaniska trädgården. Det är några exempel på innehållet i en sommarskola för nyanlända, som ordnas av Göteborgs universitet 12-16 juni.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen finns det en stor grupp nyanlända som har gymnasial eller eftergymnasial utbildning. Flera av dem vill börja studera på universitet eller återuppta studier som de tvingats avbryta i sina hemländer. Andra har redan ett yrke, men behöver kompletterande utbildning för att kunna arbeta i Sverige, till exempel som läkare, sjuksköterska, farmaceut eller lärare.

Men bilden är samstämmig: Arbetsförmedlingen, Göteborgs stads integrationscentrum och nyanlända själva menar att det är svårt att hitta ingångar till universitetsvärlden som ny i landet. De menar också att det finns för få aktiviteter för denna grupp inom ramen för de etableringsinsatser som Arbetsförmedlingen ordnar.

Därför tar nu Göteborgs universitet initiativ till ett pilotprojekt kallat ”Sommarskolan”, som arrangeras i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Bild på projektledare Elizabeth George – Universitetet vill självklart bidra till att underlätta för nyanlända att hitta ingångar till högre utbildning. Samtidigt får vi själva möjlighet att träffa en grupp potentiella studenter som både liknar och skiljer sig från de studentgrupper som universiteten vanligtvis riktar sig till. Till stor del liknar denna grupp internationella studenter, men de bor i Sverige, säger Elizabeth George, universitetets projektledare i flyktingfrågan.

Deltagarna i sommarskolan kommer att besöka samtliga fakultetsområden, några av universitetets bibliotek och träffa representanter för den gemensamma förvaltningen. Varje fakultet ansvarar för var sitt halvdagsprogram.
När deltagarna har gått klart sommarskolan är målet att de ska ha fått:

• en översiktlig bild och förståelse för vad akademiska studier kan innebära generellt och specifikt vid Göteborgs universitet
  • större kunskap kring ansökan, antagning och behörighet
  • kontaktytor med både studenter och medarbetare inom akademin

Vad gör Göteborgs universitet i flyktingfrågan?

Göteborgs universitet genomför fler aktiviteter än Sommarskolan för att underlätta för nyanlända att hitta ingångar till universitetet. Bland annat ordnas informationsmöten två gånger per termin , gratis språkkurser online och ett pilotförsök med studentmentorer.

För de som vill lära sig mer om migration har universitetet över 100 forskare som har kunskap att dela med sig av. På denna webbsida kan du läsa mer om vad Göteborgs universitet gör i flyktingfrågan: www.gu.se/refugees

FAKTA OM SOMMARSKOLAN

Målgrupp för Sommarskolan är nyanlända med flyktingbakgrund som:

• Är mellan 18-30 år
  • Är inskrivna på Arbetsförmedlingen Etablering och har börjat/ska påbörja en etableringsplan
  • Är intresserade av att påbörja universitetsstudier eller vill återuppta studier de tvingats avbryta
  • Eller behöver komplettera sin utbildning för att komma snabbare i jobb
  • Har relevanta språkkunskaper för att kunna delta.

Antal deltagare i pilotomgången planeras bli cirka 30 personer.

Vem genomför Sommarskolan?
Samtliga fakulteter deltar och ansvarar för var sin halvdag, så att deltagarna får en så bred bild av universitetet som möjligt. Elizabeth George, som arbetar på Gemensamma förvaltningen som universitetets projektledare för flyktingfrågan, samordnar helheten. Arbetsförmedlingen Etablering väljer ut deltagare som motsvarar målgruppen och skriver in universitetets sommarskola som en del av deltagarnas etableringsplan. Detta innebär att deltagarna kan uppbära etableringsersättning medan de deltar i sommarskolan.

Mer information om Sommarskolan
Vill du ha mer information om Sommarskolan är du välkommen att kontakta:
projektledare elizabeth.george@gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04