Almedalen: Rektor försiktigt positiv till studenthotell

Nyhet: 2014-06-30

Den akuta bristen på studentbostäder är ett problem om vi vill ta emot fler internationella studenter. Amsterdam har lanserat en annan modell, ett privat studenthotell, som visserligen är dyrt men också populärt. Kan det vara en modell för Göteborgs universitet? Rektor Pam Fredman, som deltog i en paneldebatt om studentbostäder på måndag eftermiddag, sade att hon är öppen för alternativa lösningar.

– Det kan vara ett sätt men med tanke på hur dyrt det är undrar jag hur många som har råd med det. Sverige är också ett dyrt land att leva i. Men vi ska inte bara producera prisvärda studentbostäder utan tänka på hur vi kan bygga för alla som vill stanna kvar efter studierna, sade Pam Fredman och framhöll vikten av att bygga bostäder åt alla.

– Dessutom får internationella studenter enligt ett nytt regeringsförslag uppehållstillstånd i sex månader för att arbeta. Då måste det även finnas bostäder för dem.

Till höger om rektor Pam Fredman står Teo Strömdahl, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation och till vänster Kristoffer Roxbergh, arkitekt på White arkitekter. Ej på bild: Charlie McGregor, som grundat The Student Hotel i Holland, och Henrik Krantz från AF Bostäder i Lund.

AV:

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04