Prorektor

Placering: Universitetsledningen, Göteborg
Tillträde: 2017-07-01 med sexårigt uppdrag som prorektor
Diarienummer: PET 2017/134

Göteborgs universitet har ca 6000 anställda och 37000 studenter. Universitetet kännetecknas av sin omfattande verksamhet, vetenskapliga bredd och ett gott söktryck från studenterna både nationellt och internationellt.

Universitetet har en bred och framgångsrik forskning, ett mångvetenskapligt samarbete och en stark koppling mellan forskning och utbildning.

Göteborgs universitets Vision 2020:
”Med kvalitetsdriven forskning, utbildning och samverkan i en inspirerande miljö, uttalat samhällsansvar och globalt engagemang bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.”

Göteborgs universitet har lämnat förslag på ny rektor från och med den 1 juli 2017 till regeringen. Vi söker därmed en prorektor som i nära samverkan med rektor ska leda ett stort universitet med bredd och mångfald i internationell klass.

Arbetsuppgifter

Prorektor är rektors ställföreträdande och tjänstgör i rektors ställe när han eller hon inte är i tjänst. Prorektor ersätter även i övrigt rektor i den utsträckning som rektor själv bestämmer. Prorektor utses av universitetets styrelse.

I prorektors uppdrag ingår:

-Att skapa de bästa förutsättningarna för forskning och undervisning i kompletta akademiska miljöer
-Att skapa en miljö som gynnar vetenskapligt kunskapssökande och öppen diskussion
-Att utveckla GU:s samverkan med det omgivande samhället på alla nivåer
-Att stärka GU:s konkurrenskraft internationellt, nationellt och lokalt
-Att utveckla GU:s vision tillsammans med universitetets medarbetare och studenter
-Att utveckla samverkan mellan GU:s olika fakulteter för att skapa en mer effektiv, kreativ och attraktiv miljö för forskare, lärare, studenter och övrig personal
-Att främja jämställdhet, mångfald och hållbarhet

Kvalifikationer

"Behörig att vara rektor eller ställföreträdare för rektor är den som uppfyller behörighetskraven för anställning som professor eller lektor" (2 kap 11 § HF).

Utöver detta ställs följande krav på den nya prorektorn för Göteborgs universitet:

-Dokumenterad erfarenhet av forskning och undervisning av hög kvalitet
-Erfarenhet av akademiskt ledarskap inklusive samarbete med såväl studentorganisationer som fackliga organisationer
-God kännedom om det nationella högskolesystemet
-Nationella och gärna internationella kontakter inom akademi, samhälle och näringsliv
-Erfarenhet av att leda och driva kvalitets- och utvecklingsarbete

För att kunna fullgöra uppdraget som prorektor ser vi gärna en profil som kompletterar rektors styrkeområden.

Det är meriterande att ha:

- Professorskompetens
- Internationell erfarenhet
- Erfarenhet av ledarskap från andra miljöer än akademin
- Erfarenhet av arbete med jämställdhet, mångfald och hållbarhet
- Erfarenhet av att attrahera större forskningsanslag och annan extern finansiering

Personliga egenskaper

-Samarbetsförmåga och inkluderande arbetssätt
-Uttalad förmåga till kommunikation internt och externt
-Integritet
-Hög arbetskapacitet, strukturerad och uthållig
-Förmåga att fatta och genomföra beslut i en akademisk miljö
-Entusiasmerande
-Tydlig och drivande
-Förmåga att uttrycka sig väl i tal och skrift på svenska och engelska

Övrigt

Vid tillsättning av denna anställning kommer du ges en grundanställning som chef med ett sexårigt uppdrag som prorektor. För det fall anställningen kommer att tillsättas med en medarbetare som innehar en tillsvidareanställning vid Göteborgs universitet kommer uppgiften som prorektor att ges i form av ett uppdrag på befintlig grundanställning. Förordnandetiden samordnas med rektors förordnandetid vilket kan innebära att uppdraget kan förlängas.

Cecilia Schelin Seidegård, Ordförande i universitetsstyrelsen
cecilia.schelin.seidegard@lansstyrelsen.se

Jörgen Tholin, Universitetsdirektör
jorgen.tholin@gu.se

Helena Skönvall, Personalhandläggare
helena.skonvall@gu.se

Fackliga organisationer

OFR/S: Peter Brandt
peter.brandt@gu.se

SACO: Catrine Folcker
catrine.folcker@gu.se

SEKO: Salima Khamchane
seko@gu.se

Sista ansökningsdag

2017-03-20

Ansökningsförfarande

Registrera din ansökan elektroniskt under "Ansök online".

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-03-06