Forskare i Mikrobiologi

Placering: Institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborg
Tillträde: 2017-05-01
Diarienummer: PAK 2017/126

Vid institutionen för kemi och molekylärbiologi bedrivs forskning och forskarutbildning inom ett brett område som sträcker sig hela vägen från atom- och molekylskala via celler till hela organismer. Mycket av de fenomen som studeras har en inverkan på vår naturliga miljö och levande system. Vi deltar i utbildning på grundläggande nivå inom programmen för kemi, molekylärbiologi, läkemedelskemi, biologi, och apotekarprogrammet.

Warringers forskargrupp är en nyligen bildad forskargrupp som fokuserar på forskning i gränsområdet mellan miljö, molekylära och biotekniska forskningsgrenar. Forskningen syftar till att etablera en molekylär förståelse av vad som driver evolution och anpassning samt till att omsätta detta i biotekniska förbättringar av organismer som används industriellt.
Mer information om vår forskning finns på http://www.cmb.gu.se och snart på http://care.gu.se (öppnar i april 2016).

Arbetsuppgifter

Vinproduktion är en ekonomiskt viktig sektor men jästens vinproducerande egenskaper överensstämmer dåligt med industrins och konsumentens behov. Artificiell selektion styrd av forskare erbjuder en möjlighet att utan genetiska modifieringar förbättra vinjäst så att önskade vinegenskaper kan uppnås.

Den utvalde kandidaten kommer att ingå i Warringers forskargrupp och utveckla och tillämpa metoder för storskalig artificiell selektion av vinjäst. Du kommer att arbeta med robotiserad cell odling, molekylärgenetiska verktyg och analysera stora datamängder. Du förväntas också att samverka med forskare i ett bredare forskningsnätverk för att utvärdera resultat systembiologiskt och följa upp dessa med försök i vinproduktionsmiljöer. En eller flera forskningsvistelser utomlands är att förvänta.

Kvalifikationer

Behörig att anställas som forskare är den som har svensk doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen.

Dokumenterad erfarenhet av molekylärbiologiskt eller genetiskt arbete i jäst, eller jämförbara organismer, är ett krav. Erfarenhet av artificiell selektion, lämpligen i anknytning till bioteknisk optimering av organismer för industriella tillämpningar, anses vara en stark merit. Kunskap om kol och kvävemetabolism i jäst är ett plus.

Jonas Warringer, Docent
jonas.warringer@cmb.gu.se

Göran Hilmersson, Prefekt
hilmers@chem.gu.se

www.cmb.gu.se

Fackliga organisationer

OFR/S: Peter Brandt
peter.brandt@gu.se

SACO: Klas Eriksson
klas.eriksson@gu.se

SEKO: Salima Khamchane
salima.khamchane@gu.se

Sista ansökningsdag

2017-03-23

Ansökningsförfarande

Registrera din ansökan elektroniskt under "Ansök online".

Ansökan ska innehålla:
- Ett personligt brev med motivering till varför du söker tjänsten
- CV som inkluderar vetenskapliga publikationer
- Kopia på examensbevis
- Två personliga referenser (namn, telefonnr, relation)

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-03-06