Universitetslektor i kulturvård med inriktning mot trädgårdens hantverk

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för kulturvård, Mariestad
Tillträde: enligt överenskommelse
Diarienummer: PER 2016/390

En erfaren trädgårdsmästare sökes till ett lektorat på hantverklig grund.

Vid Institutionen för kulturvård bedrivs professionsförberedande utbildningar och forskning med inriktning mot kulturarvsfrågor, landskap och kulturmiljöer, byggnader, trädgårdar, kulturhistoriska föremål och interiörer. I Göteborg utbildas bebyggelseantikvarier, konservatorer och ledare inom slöjd- och kulturhantverk. I Mariestad ges utbildningar med inriktning mot bygghantverk samt trädgårdens och landskapsvården hantverk. För mer information se www.conservation.gu.se. Samverkan mellan institutionens olika grenar samt mellan grundutbildning och forskning, liksom samverkan med det omgivande nationella och internationella samhället, utgör viktiga komponenter i verksamheten.

Kulturvård kräver kompetens inom ett brett kunskapsfält som omfattar såväl naturvetenskapliga och humanistiska som samhällsvetenskapliga kunskapsområden.

kulturvård med inriktning mot trädgårdens hantverk

Ämnesbeskrivning

Ämnesområdet trädgårdens hantverk omfattar flera delar såsom hantverkliga metoder som används i odling, skötsel och utveckling av trädgårdsanläggningar, kunskap om biologiska samband och om människans förhållningssätt till det gröna kulturarvet i historiskt perspektiv och i dag.

Undervisning i trädgårdens hantverk ges utifrån teorier om handlingsburen kunskap, materialitet och kulturarv samt utifrån ett kulturhistoriskt, samhälleligt och hortikulturellt perspektiv.

Forskning och utvecklingsarbete inom ämnesområdet kulturvård med inriktning mot trädgårdens hantverk kan genomföras inom olika valbara områden såsom odling eller utveckling och skötsel av kulturhistoriska trädgårdsmiljöer eller gestaltning och anläggning av nya trädgårdselement.

Arbetsuppgifter

Du ska i första hand undervisa och handleda inom grundutbildningen på programmet Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk i Mariestad. Huvudsakligt fokus är mot programmets trädgårdsinriktning inom hortikulturens praktik (exempelvis odling, skötsel och utveckling, gestaltning). Undervisning inom institutionens övriga program och kurser kan förekomma. Arbetet innebär även ansvar för kurser och trädgårdsanläggningar. Eget utvecklingsarbete med utgångspunkt i institutionens verksamhet liksom samverkan med universitetets omvärld, såväl lokalt och nationellt som internationellt är en självklarhet. Anställningen ställer stora krav på samarbetsförmåga och ansvarstagande. Sökande förväntas kunna undervisa på svenska inom 2 år.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning. Förmåga att kunna undervisa på svenska eller engelska är ett krav.

Bedömningsgrund

Pedagogisk skicklighet och hantverksskicklighet inom trädgårdens hantverk ska i lika stor utsträckning tillmätas störst vikt vid bedömning av sökandes kompetens.
Vid bedömning av hantverksskicklighet kommer särskilt avseende att fästas vid dokumenterad arbetslivserfarenhet av hantverksmässigt utövande av trädgårdsmästaryrket, vilket styrks genom bifogad dokumentation (se Till ansökan bifogas). En trädgårdsmästare med bred kunskapsprofil rörande trädgårdens ämnesområden prioriteras.
Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid erfarenhet av att planera, organisera och leda kurser samt dokumenterad erfarenhet av undervisning och handledning inom ämnesområdet för anställningen. Erfarenheter av arbete över professionsgränser och/eller av tvärvetenskapliga samarbeten med trädgårdshistorisk förankring, nationellt och internationellt, är meriterande.
Bedömning av forsknings- och utvecklingsarbete sker med hjälp av bifogad dokumentation av pågående och planerat forsknings- och utvecklingsarbete. Vid läraranställning ska den sökande väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.

Bosse Lagerqvist, Prefekt
+46 (0)31-786 4714
bosse.lagerqvist@conservation.gu.se

Lars Runnquist, Avdelningschef
+46 (0)31-786 9360
lars.runnquist@conservation.gu.se

Eva Gustavsson, Programansvarig
+46 (0)31-786 93 41
eva.gustavsson@conservation.gu.se

www.conseration.gu.se

Fackliga organisationer

SACO: Klas Eriksson
klas.eriksson@gu.se

OFR/S: Anna Nilsson
anna.nilsson@globalstudies.gu.se

SEKO: Salima Khamchane
salima.khamchane@gu.se

Sista ansökningsdag

2017-01-30

Ansökningsförfarande

Registrera din ansökan elektroniskt under "Ansök online".

Urvalsprocessen kommer bland annat att innehålla bedömning av externa sakkunninga, intervjuer, provföreläsningar och/eller arbetsprov. Personliga förhållanden (t ex föräldraledighet) beaktas vid meritvärderingen och anges i samband med meriter och erfarenhet.

Till ansökan bifogas:
-CV
-Dokument rörande de pedagogiska meriterna skall innehålla upplysningar om omfattning och typ av undervising samt utlåtande om dess kvalitet, exempelvis lista på kurser, uttalanden från kursdeltagare eller den organisation som arrangerade kursen.
-Dokumentation den sökande önskar åberopa med hänvisning till hantverksskicklighet, såsom betyg från arbetsgivare, foto- eller filmdokumentation av utfört hantverk, designportfölj e dyl.
-En beskrivning av pågående och planerat utvecklingsarbete, samarbeten eller andra planerade aktiviteter med relevans för anställningen.

Ev. handlingar som inte finns i elektronisk form ska skickas i tre identiska exemplar till:
Institutionen för kulturvård
Att: Agneta Johnsson
405 30 Göteborg

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-03-06