Professor i Teoretisk fysik

Diarienummer: PER 2016/211

Teoretisk fysik

Ämnesbeskrivning

Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet utlyser en professur i teoretisk fysik med placering vid Institutionen för fysik. Institutionen för fysik har ca 70 anställda, varav 30 är lärare/forskare. Institutionen är centralt placerad på Chalmersområdet i Göteborg där verksamheten sker i ett nära samarbete med fysikinstitutionerna på Chalmers inom ramen för samarbetsorganet Fysikcentrum Göteborg. Detta gör att den tillträdande professorn kommer att verka inom en av Sveriges bredaste fysikmiljöer. Vid institutionen bedrivs för närvarande forskning inom kondenserade materiens fysik och spinntronik, biologisk fysik och komplexa system, samt atom- och molekylfysik. Forskningen inom ramen för den nya professuren ska främst vara relaterad till existerande teoretiska eller experimentella aktiviteter vid institutionen. För exceptionella sökanden kan en helt ny teoretisk verksamhet etableras.

Arbetsuppgifter

Vi söker en ledande forskare med förmåga att bygga upp en internationellt konkurrenskraftig forskningsverksamhet vid institutionen. Tyngdpunkten i anställningen avser forskning inom ämnesområdet för anställningen, handledning av doktorander samt undervisning inom grundläggande utbildning och forskarutbildning. Vi förväntar oss att innehavaren av tjänsten tar ett stort ansvar för den teoretiskt orienterade undervisningen vid institutionen. I arbetsuppgifterna ingår också att skapa och upprätthålla kontakter med det omgivande samhället. Vidare kan arbetsuppgifterna även komma att inkludera ledningsuppdrag. Innehavaren förväntas kunna undervisa på svenska inom två år.

Behörighet

För anställningen tillämpas högskoleförordningens behörighetskrav. Dessutom är förmågan att kunna undervisa på svenska eller engelska ett krav.

Bedömningsgrund

I första hand bedöms din ansökan utifrån dina vetenskapliga meriter och i andra hand utifrån pedagogiska meriter, som granskas med samma omsorg.

Forskning: Skicklighet inom forskning inom ämnesområdet för anställningen bedöms genom publikationer i framstående internationella tidskrifter och visad förmåga att erhålla externa forskningsmedel från såväl nationella som internationella anslagsgivare, under de senaste åtta åren. Även inbjudningar till konferenser, internationella uppdrag, samt förmåga att leda och administrera forskning kommer beaktas. Den sökande ska även visa hur dennes forskning relaterar till existerande teoretiska eller experimentella aktiviteter vid institutionen.

Undervisning: Skicklighet inom undervisningen bedöms genom en pedagogisk portfölj bestående av erfarenhet från undervisning, handledning av forskarstuderande, resultat från kursutvärderingar, presentation av eget producerat undervisningsmaterial samt förmåga att leda och administrera undervisning.

Vid helhetsbedömningen av din ansökan kommer hänsyn tas till din skicklighet och utvecklingspotential inom ditt forskningsområde, din förmåga att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Mattias Goksör, Prefekt
mattias.goksor@physics.gu.se

www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/ledigaanstallningar

Fackliga organisationer

SACO: Klas Eriksson
klas.eriksson@gu.se

SEKO: Salima Khamchane
seko@gu.se

OFR/S: Anna Nilsson
anna.nilsson@globalstudies.gu.se

Sista ansökningsdag

2017-04-23

Ansökningsförfarande

Registrera din ansökan elektroniskt under "Ansök online".

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-03-06