Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Professor i design med inriktning business & design

HDK – Högskolan för design och konsthantverk har som ambition att vara en av de mest attraktiva och spännande konstnärliga högskolorna i Europa. På HDK bedrivs forskning och utbildning inom design, konsthantverk och utbildningsvetenskap. Institutionen är engagerad i samhällets stora och små frågor och bidrar till ett hållbart samhälle och en bättre framtid.

Genom en generös gåva från Torsten Söderbergs Stiftelse är det med stor glädje konstnärliga fakulteten, i samarbete med Handelshögskolan vid Göteborgs universitet nu annonserar en ledig anställning med titeln: Torsten och Wanja Söderbergs Professur i design med inriktning Business & Design.

Vi söker en person med påvisad vetenskaplig skicklighet och förmågan att bidra till en kreativ och komplett konstnärlig och vetenskaplig miljö som stödjer utbildning och forskning, ofta bedrivna i samarbete med externa aktörer.

Ämnesområde

Design med inriktning business & design

Ämnesbeskrivning

HDKs utbildningar i design på grund-, avancerad- och forskarnivå utgår från ett helhetsperspektiv på design, och fokuserar särskilt på den gemensamma gestaltningskompetensen i kärnan av all designverksamhet. Våra studenter intar ett tvärvetenskapligt och kritiskt förhållningssätt till artefakter och tjänster i en post-disciplinär anda som lyfter fram de sociala och samhällsmässiga aspekter av design, som innefattar miljöer, processer, strukturer och system. For den aktuella anställningen, söker vi kandidater med en bakgrund inom både design och samhällsvetenskap samt med erfarenhet av att bedriva forskning i skärningspunkten mellan design och business.  

Företagsekonomiska institutionen vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet bedriver omfattande utbildning och forskning inom ämnena företagsekonomi och ekonomisk geografi. Företagsekonomiska institutionen är uppdelad i fyra sektioner: Industriell och finansiell ekonomi & Logistik; Management & Organisation, inkl Ekonomisk geografi; Marknadsföring; och Redovisning.

Arbetsuppgifter

Som professor i Business & Design, kommer du i första hand att ansvara for att bygga upp forskningsmiljön och samarbetet mellan HDK och Handelshögskolan genom plattformen: Business and Design LAB (BDL). Som professor ska du engagera dig aktivt i forskningsverksamheten, som innefattar ansökande av forskningsmedel, att leda forskningsprojekt, och att ansvara för spridningen av forskningsresultat. Att handleda doktorander, att utveckla doktorandkurser och business and design programmet på avancerad nivå, ingår också i denna anställning.

Behörighet

Behörighet för anställning som professor finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

För denna anställning krävs:

Doktorsexamen (fil.dr) i ett relevant ämnesområde såsom: företagsekonomi, design, ledning och ledarskap, eller antropologi.

Dokumenterad forskning och lärarerfarenhet i skärningspunkten mellan design och företagsekonomisåsom designledning, kollaborativa designprocesser, designetnografi, design och samhällsförändring.

Bedömningsgrunder

I bedömningen av forskningsskicklighet läggs särskilt fokus på kvalifikationer inom relevanta forskningsområden, såsom designledning, kollaborativa designprocesser, designetnografi, design och samhällsförändring samt dokumenterad erfarenhet av att leda internationella, tvärvetenskapliga forskningsmiljöer. Den vi anställer ska ha bedrivit självständiga forskningsprojekt av hög kvalitet och bör kunna påvisa dokumentation av att ha erhållit och inrättat forskningsprojekt som finansieras genom externa medel, samt ha erfarenhet av att ha arbetat inom tvärvetenskapliga projekt.

Den pedagogiska skickligheten ska påvisas genom dokumentation av undervisning och ledarskap på grund-, avancerad- och forskarnivå, helst som lektor eller professor inom ett av ämnena i ovanstående lista. Den pedagogiska skickligheten ska vara väldokumenterad för att möjliggöra bedömningen av kvaliteten inom den sökandes pedagogiska verksamhet. Vidare ska den som anställs ha betydande erfarenhet av att handleda doktorander samt att planera och leda forskningsverksamhet.

Förutom administrativ skicklighet är erfarenhet av medverkan och ledning av internationella akademiska miljöer också önskvärt, samt erfarenhet av kvalificerat arbete i skärningspunkten mellan design och företagsekonomi.

Övriga bedömningsgrunder

- Förmåga att samverka med det omgivande samhället samt ha erfarenhet av att sprida information om forskning och konstnärligt utvecklingsarbete både nationellt och internationellt

 - Erfarenhet i ledningsuppdrag eller uppdrag i universitetsorgan (såsom ordförande eller ledare i styrelser eller nämnder på olika nivåer)

- Mycket god samarbets- samt kommunikationsförmåga

- Högtutvecklad organisationsskicklighet

- Goda färdigheter i engelska både i tal och skrift.

I denna rekrytering kommer vi att anställa den som efter en helhetsbedömning anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla de ovannämnda arbetsuppgifterna och således bidra till den positiva utvecklingen av Göteborgs universitet, HDK och Handelshögskolan.

Den sökande har genomgått eller förväntas genomgå högskolepedagogisk utbildning eller har på annat dokumenterat sätt förvärvat motsvarande kunskap (15 HP).

Anställningen

Anställningen är tillsvidare på heltid. Provanställning 6 månader tillämpas.

Kontaktuppgifter

- För frågor om anställningen kontakta Ulf Dalnäs,Prefekt, ulf.dalnas@hdk.gu.se, +46(0)31-786 42 55

- Frågor angående rekryteringsprocessen kontakta Elisabeth Welander, personalhandläggare, elisabeth.welander@konst.gu.se  +46(0)31 786 4727 (tillgänglig på mail vecka 28-32)

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här.

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. 
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Då ansökan kan komma att granskas av internationella sakkunniga är det önskvärt att ansökan och dess bilagor är utformade på engelska. Om ansökan skrivs på svenska kan den komma att översättas. Vid eventuell avvikelse mellan det översatta dokumentet och det svenska originalet tar HDK inget ansvar för översättning eller för direkta, indirekta eller andra former av skador som kan uppstå vid översättningen.

Vetenskapliga publikationer, skrifter och liknande som inte finns i elektronisk form ska skickas i tre exemplar, med angivande av ref nr PAR 2017/868 till: Elisabeth Welander, Box 141, 405 30 Göteborg och ska vara inkomna senast 2017-09-15.
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?