LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Biträdande forskare i evidensbasering

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid humanistiska fakulteten har omkring 100 anställda och en undervisningsvolym som omfattar cirka 350 helårsstudenter. Här pågår många stora nationella och internationella forskningsprojekt. Vi utbildar filosofer, logiker, lingvister, språkteknologer, vetenskapsteoretiker, filosofihistoriker, filologer och lärare i filosofi. Institutionen bedriver även forskarutbildning och utvecklingsarbete inom sina områden.

Forskningsgruppen för Evidensbasering och Vetenskapsteori arbetar med en serie systematiska kunskapssammanställningar som görs på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Sammanställningarna gäller olika typer av förebyggande insatser mot alkohol-, narkotika-, och tobaksproblem både vad gäller effekter och förutsättningar för jämlikhet. Bakgrunden är regeringens nya ANDT-strategi för 2016-2020 (skr.2015/16:86).

Det övergripande målet i strategin är ”ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk”. Arbetet ska genomföras i dialog med Länsstyrelserna, i samverkan med Socialstyrelsen och med stöd från ytterligare 12 myndigheter när det gäller samordning inom ANDT-området och uppföljning av ANDT-strategin. Med utgångspunkt i projektdirektivet för Regeringsuppdraget (00470-2016) ska arbetet särskilt bidra till:

• Löpande kunskapsuppbyggnad och kunskapsspridning för ett effektivt ANDT-arbete på nationell, regional och lokal nivå

• Kunskapsunderlaget som krävs för att kunna göra en samlad utvärdering av ANDT-strategins måluppfyllelse 2020

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består av systematiska kartläggningar och översikter om olika typer av förebyggande insatser mot alkohol-, narkotika-, och tobaksproblem. Den biträdande forskaren kommer att arbeta tillsammans med projektledare Morten Sager samt en doktorand, och ska utföra sökningar, kartläggningar, granskningar och sammanställningar av forskning om olika typer av förebyggande insatser mot alkohol-, narkotika-, och tobaksproblem. Sammanställningarna kommer att utgöra 3-4 rapporter till Folkhälsomyndigheten.

Kvalifikationer

Uppvisad erfarenhet och skicklighet i systematisk sökning, granskning och sammanställning av vetenskapliga studier med olika utgångspunkter, arbetssätt och syften i enlighet med exempelvis SBUs http://www.sbu.se/sv/var-metod/ eller EPPI-centers arbetssätt https://eppi.ioe.ac.uk/cms/Default.aspx?tabid=88.

Bedömningsgrund

Viktigaste kriterierna för bedömning är uppvisad erfarenhet och skicklighet i systematisk sökning, granskning och sammanställning av vetenskapliga studier med olika utgångspunkter, arbetssätt och syften. Kunskaper om folkhälsoarbete liksom prevention mot ANDT-problem är meriterande men inte nödvändigt. På grund av arbetets samverkande natur både med projektledare, doktorand och Folkhälsomyndigheten kommer erfarenhet av samverkan samt god samarbetsförmåga också att vägas in i bedömningen.

Anställningsform: Allmän visstidsanställning 15 månader

Omfattning: 30 %

Placering: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborg

Tillträde: 2017-09-01 eller enligt överenskommelse

Fredrik Engström, prefekt, 031- 786 4184, fredrik.engström@gu.se

Morten Sager, universitetslektor,031-786 4722, morten.sager@theorysc.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du ansöker via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast 2017-08-21

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.