LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i antibiotikaresistens

På institutionen för biomedicin bedrivs forskning och undervisning inom prekliniska och kliniska medicinska ämnen. Institutionen är indelad i följande fem avdelningar: infektionssjukdomar, mikrobiologi och immunologi, patologi och genetik, klinisk kemi och transfusionsmedicin, samt medicinsk kemi och cellbiologi. För närvarande har institutionen cirka 350 medarbetare och cirka 290 Mkr i omsättning.

Anställningen är en heltidsanställning under 24 månader. Anställningen är knuten till Joakim Larssons forskargrupp vid avdelningen för infektionssjukdomar, Institutionen för Biomedicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet. Gruppens forskningsfokus rör resistensutveckling mot antibiotika, särskilt betydelsen av den yttre miljön. Forskargruppen består idag av 1 professor, 2 docenter, 10 postdoktorer, 4 doktorander, 1 biomedicinsk analytiker, 2 läkare, 1 amanuens samt examensarbetare. Larsson leder också Centrum för Antibiotikaresistensforskning vid Göteborgs Universitet (CARe; www.care.gu.se). Därutöver finns mycket täta samarbeten med flera andra universitet, nationellt och internationellt. Forskningen är av interdisciplinär karaktär och har omfattande stöd från bland annat Vetenskapsrådet och Formas.

Antibiotikaresistens

Ämnesbeskrivning

De flesta resistensgener som orsakar problem i vården i dag förefaller ha sitt ursprung i ofarliga miljöbakterier. Vår grupp studerar drivkrafterna bakom denna utveckling, särskilt hur låga halter av antibiotika kan påverka processer såsom mobilisering av resistensgener, mutationshastighet, horisontell genöverföring, selektion och transmission av resistens mellan miljöer. I några delprojekt studerar vi det evolutionära sambanden mellan resistensgener i miljöbakterier och patogener, samt söker efter nya former av resistens i olika miljöer med såväl bioinformatiska metoder som med olika storskaliga funktionella analyser. En kunskap kring vilka resistensfaktorer vården kan komma att möta i morgon är värdefull för att snabbt kunna hantera nya hot. Vi har nu genererat ett stort antal kandidatgener bland vilka vi redan funnit en rad helt nya mobila resistensgener med låg eller ingen uppenbar likhet med kända resistensgener. Vi söker därför en postdoktor som vill ta sig an uppgiften att karakterisera dessa resistensgens-kandidater.

Arbetsuppgifter

Postdoktorn förväntas genomföra studier som syftar till att undersöka funktion, ursprung, reglering, uttryck och mobilitet hos gener som vi har identifierat som potentiella antibiotika-resistensgener. Arbetet kan också omfatta andra aspekter kring utveckling, förekomst och spridning av antibiotikaresistens inom andra pågående projekt i gruppen (se http://biomedicine.gu.se/ominst/avd/infektion/forskare/joakim_larsson). Arbetet förväntas omfatta bakterieodling, resistensbestämning, olika metoder inom rekombinant DNA-teknologi såsom vektorkonstruktion, kloning och expression av främmande proteiner i Escherichia coli, proteinkarakterisering m m. Bioinformatisk kompetens finns redan i projektet. Det ingår i arbetsuppgifterna att författa/medförfatta vetenskapliga publikationer, presentera forskning vid internationella vetenskapliga konferenser samt delta i institutionens undervisning i omfattning upp till 15% av heltid.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som vid sista ansökningsdag innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag.

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Bedömningsgrund

Doktorsexamen i relevant område, god vetenskaplig produktion inom relevant område i relation till den tid som gått sedan doktorsexamen avlades, hög självständighet inklusive erfarenhet av praktiskt laborativt molekylärbiologiskt arbete med relevanta metoder, erfarenhet av antibiotikaresistensforskning, excellent kommunikativ förmåga, särskilt med avseende på att uttrycka sig vetenskapligt i skriftligt och muntligt på engelska, ett utvecklat vetenskapligt kritisk förhållningssätt, en kompetens som kompletterar övriga gruppmedlemmars, tidigare erfarenhet från arbete på olika lab, förmåga att arbeta framgångsrikt i grupp samt undervisningserfarenhet är meriterande.

Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § i högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Anställning

Anställningen är  tidsbegränsad, 2 år, omfattning 100% med placering tills vidare vid institutionen för biomedicin. Tillträde enligt överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta  professor Joakim Larsson, joakim.larsson@fysiologi.gu.se.

Fackliga organisationer

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

- Ett personligt brev med motivering till varför du söker tjänsten

- CV som inkluderar vetenskapliga publikationer

- Kopia på bevis för doktorsexamen

- Två referenser med kontaktuppgifter

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.