LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Forskare till Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen är en öppen och samhällsengagerad institution, mitt i staden och mitt i debatten. Vår forskning kretsar kring val, demokrati, korruption, styrningsformer, globalisering, miljö och politik samt europafrågor. Institutionen är värd för forskningsprogram så som QoG institutet, Varieties of Democracy (V-Dem), Governance and Local Development (GLD) och Svenska valforskningsprogrammet. Vi har utbildning på alla nivåer, grundnivå avancerad nivå och forskarnivå, samt fristående kurser. Undervisning ges på både svenska och engelska. Totalt studerar omkring 1 300 personer hos oss. Statsvetenskapliga institutionen har runt 140 anställda.

Projektet Partiuppsättningsmodeller för partival (RJ P13-0721:1) bedrivs inom ramen för det svenska Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Projektet syftar till att utveckla modeller för att bättre förstå varför väljare röstar som de gör. Utgångspunkten är att förklaringskraften i etablerade förklaringsmodeller för partival minskat dramatiskt till följd av ett starkt individualiserat väljarbeteende. Projektet syftar till att utveckla, anpassa och empiriskt testa nya modeller för hur väljare faktiskt bestämmer sitt partival - partiuppsättningsmodeller - som är bättre lämpade att möta de utmaningar som ett allt mer individualiserat väljarbeteende ställer. Partiuppsättningsmodeller baseras på antagandet att de flesta nutida väljare faktiskt aktivt överväger att rösta på fler än två partier. När valrörelsen startar antas väljaren redan på förhand ha sorterat ut de partier som de sedan väljer mellan. Medan denna partiuppsättning - hur många och vilka partier som ingår - antas kunna förklaras av långsiktiga ideologiska uppfattningar, politiskt relevanta identifikationer samt vana, avgörs det slutliga valet mellan övervägda partier av kortsiktiga effekter som valrörelsens huvudfrågor, partiutspel, händelser, mediabevakning och samtal med andra väljare. Baserat på omfattande analyser av data från Europaparlamentsvalundersökningen 2014, Valundersökningen 2014 och en sjustegs kampanjpanelundersökning under valrörelsen utvecklas och testas de båda stegen i partiuppsättningsmodellen för partival.

Just nu söker projektet en forskare under fyra månader i en omfattning av 50% av heltid för att delta i avrapporteringen av projektet i form av artiklar, uppsatser och arbetsrapporter som baseras på insamlade projektdata från supervalåret 2014.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår att  bedriva forskning med direkt anknytning till projektets frågeställningar och i samarbete med projektledarna, professor Henrik Ekengren Oscarsson och professor Maria Oskarson. Forskaren förväntas delta i Valforskningsprogrammets olika aktiviteter, däribland VOD-seminariet och Demokratifrukostar. I arbetsuppgifterna kan det bli aktuellt att bistå projektledarna med statistiska bearbetningar och analyser av data från projektet. Det kan också bli aktuellt att utarbeta nya forskningsansökningar inom området som utgår ifrån projektets landvinningar och genombrott.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har en doktorsexamen i statsvetenskap med hög kompetens inom ett eller flera följande områden: forskning om opinionsbildning och väljarbeteende, socialpsykologi, konsumentbeteende, politisk metodologi. Du förväntas vara väl förtrogen med paneldataanalys, avancerad användning av statistikpaketet Stata och statistiska metoder för diskreta val (discrete choice models). Givet den korta tiden för introduktion är tidigare erfarenhet av att bedriva och publicera forskning om väljarbeteende av stort värde. Mycket god förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt på engelska är ett krav.

Anställning

Anställningen är tidsbegränsad under fyra månader i en omfattning av 50% av heltid med placering vid Statsvetenskapliga institutionen. Tillträde 1 september eller efter överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta professor Henrik Ekengren Oscarsson, henrik.oscarsson@pol.gu.se, 031 786 4095
eller Anna-Karin Ingelström, administrativ chef, anna-karin.ingelstrom@gu.se, 031 786 1190

Fackliga organisationer

Ansökan

Ansökan ska innehålla en idéskiss för en tidskriftsartikel som har bäring på projektets frågeställningar. Ansökan ska också innehålla en självvärdering som anger på vilka sätt sökandens forskning kan bidra till forskningsprojektet. Till ansökan skall bifogas CV, examensbevis samt ett exempel på uppsats/publikation. Ansökan ska också innehålla minst två referenser vilka är beredda att på begäran insända rekommendationsbrev.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.