LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Gästföreläsare i miljörätt

Juridiska institutionen ingår i fakulteten Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Handelshögskolan har, med sina drygt 3 700 helårsstudenter, 470 anställda, 160 internationella partneruniversitet, sina huvudämnen - ekonomi och juridik - och fyra institutioner en unik bredd. Juridiska institutionen bedriver forskning och utbildning inom ämnet juridik. Vårt juristprogram är en av landets mest sökta programutbildningar och vår forskning kännetecknas av både bredd och spetskompetens. Vid institutionen finns närmare 100 anställda, ca 1 300 studenter inom utbildningen på grund- och avancerad nivå och ett 20-tal doktorander. Mer information om institutionen finns på vår hemsida www.law.gu.se

miljörätt

Arbetsuppgifter

Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att i egenskap av erfaren professionsjurist förbereda samt bedriva undervisning i ämnet miljörätt. Den sökande bör ha flerårig yrkesmässig erfarenhet från juridiskt arbete. Undervisningen bedrivs självständigt men planeras i samråd med övriga lärare på kursen. I anställningen ingår även att delta i arbetet med kursens examinationstillfällen.

Undervisning kommer att ske inom kursen Tillämpad miljörätt som syftar till att ge kunskaper om rättsfrågor rörande skyddet av den yttre miljön; olika former av miljöpåverkan, naturvård och biologisk mångfald, hushållning med naturresurser, kemiska produkter, avfall och transporter. Tonvikten ligger på den svenska miljörätten men syftar även till att ge orientering om EU:s miljörätt, internationell miljörätt och förvaltningsrätt. Kursen ingår inom det naturvetenskapliga utbildningsområdet och kan ingå i diverse program med miljövetenskaplig inriktning samt läsas som fristående kurs. Kursen har inga juridiska förkunskapskrav.Kursen ges för närvarande en gång per termin.

Kvalifikationer

För anställningen krävs flerårig yrkesmässig erfarenhet från juridiskt arbete samt gedigna praktiska ämneskunskaper för att i samråd med övrig personal bidra till och utveckla utbildningen i tillämpad miljörätt. Ett krav är att den sökande i dagsläget är yrkesverksam jurist inom miljöförvaltning.

Juridiska institutionen strävar efter att knyta samman teori och praktik varför vi sätter central vikt vid att den sökande med utgångspunkt i dokumenterat omfattande praktiska erfarenheter omsätter dessa i undervisningen.

Bedömningsgrund

Vid tillsättningen kommer vikt att läggas vid professionell och pedagogisk skicklighet. Av särskild vikt är erfarenhet som praktiskt verksam jurist inom för anställningen angivna ämnesområden, i detta fall genom arbete inom miljöförvaltning. Vid tillsättningen bedöms såväl omfattningen av juridisk yrkesverksamhet samt huruvida den sökande är framstående i sin yrkesroll som praktiskt verksam jurist. Kunskaper och erfarenhet inom områdena miljöfarlig verksamhet, förorenade områden, tillsyn och sanktioner är i detta avseende särskilt meriterande.

Personen vi söker bör ha tidigare erfarenhet av att undervisa inom högskola eller universitet. Högskolepedagogisk utbildning och erfarenhet av pedagogiskt arbete är meriterande. Även erfarenhet av undervisning utanför universitetet, tex. fortbildning av yrkesverksamma jurister, är meriterande.

Vi är angelägna om att den som anställs ska kunna fungera som en brygga mellan den praktiska och teoretiska delen av utbildningen. Därför fäster vi stor vikt vid att den sökande har de personliga egenskaper som krävs för att snabbt kunna komma i arbete i aktuella lärarlag på juridiska institutionen. God samarbetsförmåga och ett positivt förhållningssätt gentemot studenter och kollegor värderas högt liksom förmågan att driva frågor på egen hand.

Goda kunskaper i svenska språket är en förutsättning för anställningen.

Universitetet kommer i denna rekrytering att göra en helhetsbedömning av kompetens och skicklighet, i syfte att kunna anställa den sökande som bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla arbetsuppgifterna och då bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Intervjuer och provföreläsningar kan bli aktuella innan beslut om anställning fattas.

Anställning

Anställningen avser timanställning enligt överenskommelse under perioden september 2017 - januari 2018. Du har en intermittent anställning vid de arbetstillfällen som äger rum under perioden 1 september 2017 - 31 januari 2018.

Vid intermittent anställning kallas du in och väljer att acceptera erbjudet arbete, som då utgör ett nytt anställningsförhållande vid varje enskilt tillfälle. Du har också rätt att tacka nej till sådant erbjudande. Arbetade timmar redovisas per kalendermånad till arbetsgivaren genom formulär GU/Timarvode.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Thomas Erhag, thomas.erhag@gu.se, telefonnummer 031-7865189

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag, 2017-08-10.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.