LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i Digital humaniora med inriktning mot digital textanalys

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion är en av Humanistiska fakultetens sex institutioner och har ca 100 anställda (varav ca 30 doktorander) och ca 1 000 studenter. För mer information om institutionen se webben: http://lir.gu.se/.

Centrum för digital humaniora (CDH) utforskar och tillämpar de möjligheter och perspektiv som digitaliseringen kan erbjuda för studiet av texter och kulturarv. CDHs verksamhet, som startade 2015, har en stark förankring i tvärvetenskap och metodutveckling och ett område som CDH har som ambition att utveckla forskning inom är bland annat digital textanalys.

Digitala metoder har en lång tradition vid Göteborgs universitet, i synnerhet genom den framträdande position som språkteknologin, Språkbanken och Center for Language Technology har vid GU. För mer information om Centrum för Digital humaniora se webb: http://cdh.hum.gu.se/

Digital humaniora med inriktning mot digital textanalys

Arbetsuppgifter

Anställningen ger dig möjlighet att befästa och vidareutveckla i första hand dina vetenskapliga färdigheter och andra hand aktivt delta i arbetet med att utveckla en infrastruktur för digital textanalys. Arbetstiden ska ägnas egen forskning om 80% och institutionstjänstgöring om 20%.

Institutionstjänstgöring kan innefatta följande arbetsuppgifter:

– utveckla digitala metoder för att analysera litterära och/eller historiska texter

– aktivt delta i verksamhetens arbete med att utveckla en infrastruktur för digitala metoder för textanalys

– stödja doktorander och forskare vid GU som vill utveckla metoder för digital textanalys

– undervisning

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag.

Bedömningsgrund

Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig skicklighet. Pedagogisk skicklighet är meriterande. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer vikt att läggas vid dokumenterad vetenskaplig skicklighet i digital textanalys inom relevant ämne, visad i vetenskapliga publikationer och/eller i praktiskt arbete.

Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid sökandens kunskaper i programmering samt förmåga att designa forskning, hantera forskningsdata och forskningsdokumentation. Dokumenterad delaktighet i nationella och internationella forskarnätverk är meriterande.

Goda kunskaper i engelska är ett krav. Kunskaper i något skandinaviskt språk är meriterande.

Särskild vikt kommer att läggas vid forskningsplanens kvalitet och forskningsprojektets genomförbarhet på två år. För anställning kommer den sökande att väljas som, efter en helhetsbedömning av skicklighet inom ämnesområdet för anställningen, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Anställning

Tidsbegränsad anställning: Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor, max 2 år
Omfattning: 100%
Placering: Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Humanistiska fakulteten
Tillträde: enligt överenskommelse, dock senast 1 januari 2018

Tillsättningsförfarande

Personuppgifter, intyg samt meritförteckning redovisad i fyra olika portföljer: vetenskapliga meriter, pedagogiska meriter, samverkan med det omgivande samhället samt administrativa meriter. Utbildningsbevis, betyg och andra handlingar bifogas som vidimerade kopior. För Humanistiska fakultetens anvisningar se: http://hum.gu.se/digitalAssets/1458/1458368_anvisningar-ovriga-larare-sokande.pdf

Redogörelse för vetenskapliga meriter innehållande en förteckning över de (max) 5 vetenskapliga arbeten som åberopas, samt kortfattad redogörelse för egen vetenskaplig verksamhet. De åberopade vetenskapliga skrifterna bifogas under bilagor. Ansökan ska därtill innehålla en beskrivning (max 5 sidor) av det planerade forskningsprojektet, vilken bör innehålla syfte och mål, teoretiska utgångpunkter, forskningsläge samt plan för genomförande.

Redogörelse för pedagogiska meriter enligt Humanistiska fakultetens anvisningar.

I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med provföreläsningar, intervjuer och referenstagning.

Cecilia Rosengren, prefekt Inst. för litteratur, idéhistoria och religion
cecilia.rosengren@lir.gu.se

Cecilia Lindhé, föreståndare Centrum för Digital humaniora
cecilia.lindhe@lir.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till: Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Box 200, 405 30 Göteborg.

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2017-08-22

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.