LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Forskare inom evolutionsbiologi

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade

Institutionen är placerad på tre olika ställen: i Göteborgs botaniska trädgård, på Medicinareberget i Göteborg och på den marina forskningsstationen som drivs av Sven Lovén centrum för marin infrastruktur – Kristineberg.

Den aktuella tjänsten är förlagd till Medicinarberget i Göteborg.

Forskare inom evolutionsbiologi

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 9 månader
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv), Göteborg
Tillträde: 170901

Beskrivning av projektet

En forskartjänst utlyses inom forskningsprogrammet ECCO (Evolution of colour communication), med tonvikt på 1) Fylogenetiska och jämförande analyser av färgsignaler och diversifiering hos afrikanska vävarfåglar (Ploceidae), och 2) Evolutionär genomik avseende fåglars karotenoid-metabolism och -pigmentering. En databas över fågelgruppens ekologi, morfologi, färgmått och pigment finns upprättad, liksom en preliminär molekylär fylogeni. Inledande genomiska, transkriptomiska och genuttryck data har insamlats, och kommer att utökas till ytterligare taxa och vävnader.

Arbetsuppgifter

De huvudsakliga komponenterna är: (1) utveckling och administration av projektets SQL databas, inkluderande genetiska, reflektans-, HPLC- och GIS-data; (2) evolutionära och bioinformatiska analyser av NGS-data (främst RNA-seq); (3) Bayesianska och OU-baserade jämförande analyser av adaptiv och icke-adaptiv evolution; (4) skrivande och samordnande av vetenskapliga manuskript

Behörighet/Bedömningsgrunder

Personen vi söker har doktorsexamen i biologi, och är idealt en kvantitativ evolutionsbiolog med utmärkt analytisk förmåga och datorkunnande. inom ekologisk zoologi, evolutionsbiologi eller närliggande område. Tjänsten kräver en stark kompetens inom fylogenetik och jämförande metoder (MPCM), samt kunskaper inom reflektanskolorimetri och analys av NGS-data från icke-modellorganismer. Kunskaper i ett eller flera programmerings-/skriptspråk (exv. Perl, Python, R), samt erfarenhet av att jobba med relationsdatabaser (exv. PostgreSQL) och i Unix-miljö, är en förutsättning. Grundläggande GIS-kunskaper är önskvärda, liksom fältornitologisk erfarenhet (ringmärkning, provtagning).

Ansökan ska innehålla:

Ett kort personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och vad som gör dig lämpad för just denna anställning (max en A4-sida)

En styrkt meritförteckning (CV)

Examensbevis på doktorsexamen

Fullständig publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript

Namn och kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska.

De högst rangordnade sökande kallas till en intervju som kan komma att genomföras på engelska och i vissa fall via telefon/skype.

Anställningen är tidsbegränsad, 9 månader

Har du några frågor om anställningen är du välkommen att kontakta

Staffan Andersson, professor
+46 (0) 31- 786 3647
Email: staffan.andersson@bioenv.gu.se

Henrik Aronsson, professor och prefekt
+ 46 (0) 31 786 4802
Email: henrik.aronsson@bioenv.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan skickas till

Göteborgs Universitet, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Att: Lena Sjöblom, Box 463, 405 30 Göteborg

Sista ansökningsdag 2017-08-01

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.