Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetsadjunkt i litterär gestaltning med inriktning mot litterär översättning från franska

Akademin Valand vid Göteborgs universitet är en dynamisk plattform för den fria konstnären/författaren/filmskaparen/fotografen. Vi är särskilt intresserade av konstnärlig interaktion och av konstnärsledda kulturer inom samtida konst, film, litteratur, och fotografi. Akademin Valand är centralt placerad i Göteborg och tätt förbunden med stadens kulturliv vilket innefattar samarbeten med bland annat Kultur i väst, Göteborg Filmfestival, Göteborgs Konsthall, Hasselblad Center, Röda Sten, Göteborg International Biennial for Contemporary Art (GIBCA), Göteborgs litteraturhus och många andra kulturella initiativ.

Akademin har en vital forskarmiljö, som innefattar flera nationellt finansierade projekt inom konstnärsledd kultur, samhällelig praxis, queer-film, samtida poesi, kritik samt fotografins betydelse inom miljöforskning, ekologisk forskning och klimatforskning, och vi har ett omfattande internationellt nätverk och samarbetspartners över hela världen, såsom EARN, SHARE, PARSE, SAR och ett samarbete med BARD CCS.

Akademin Valand kännetecknas av små undervisningsgrupper och vår pedagogiska metod är baserad på samproduktion. Det innebär att kunskap och praktik utvecklas av studenter och lärare i en pågående, intensiv dialog. Våra studenter kommer från olika länder, kulturella bakgrunder och perspektiv, och vi uppmuntrar aktiv dialog mellan kulturer. Vi vill också att våra program avspeglar denna mångfald. Studentkollektivet deltar aktivt i planering och utveckling av Akademins utbildning, forskning och samverkan.  

Ämne

Litterär gestaltning med inriktning mot litterär översättning från franska  

Arbetsuppgifter

Akademin Valand söker en universitetsadjunkt för undervisning på Konstnärligt magisterprogram i litterär översättning med inriktning mot franska. Programmet ges på halvfart vilket gör att utbildningsprogrammet löper över två år. En studentgrupp om 7 personer antas vartannat år och programmet har två språkliga inriktningar, där vissa delar görs gemensamt och andra språkspecifikt, häribland det vi kallar textsamtal. Textsamtalen utgör stommen för utbildningen. I textsamtalet diskuteras studenternas pågående översättningar (7-10 sidor per undervisningsperiod) och närläses av alla i gruppen.

Anställningen innefattar ett huvudläraransvar för en av språkgrupperna inom programmet Konstnärlig magisterutbildning i litterär översättning,där ett viktigt syfte är att utveckla studenternas förmåga att formulera en kritisk läsning av översatt text i en pågående process. 

Arbetet inkluderar undervisning och handledning på avancerad nivå. I arbetsuppgifterna ingår kursplanering och viss administration i anslutning till översättarprogrammet, samt deltagande i gemensamma kollegie- och institutionsmöten. Även samverkan ingår, i form av bland annat offentliga seminarier och samarbete med andra aktörer verksamma inom fältet för litterär översättning.

Arbetet förutsätter ett mycket tätt samarbete med den ansvarige läraren för det andra språkområdet inom översättarutbildningen, liksom samverkan med övrig personal inom institutionskollegiet Litterär gestaltning och Akademin Valand, samt externt. 

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning. För anställningen krävs konstnärlig skicklighet som litterär översättare från franska, utbildning på högskolenivå inom relevant ämnesområde eller motsvarande kompetens samt pedagogisk skicklighet. 

Bedömningsgrund

Vid tillsättningen kommer lika stor vikt att fästas vid konstnärlig skicklighet och pedagogisk skicklighet.

Med konstnärlig skicklighet avses
- bred konstnärlig och professionell erfarenhet inom litterär översättning
- erfarenhet av litterär översättning inom olika genrer
- aktiv delaktighet i litterära nätverk

Med pedagogisk skicklighet avses
- pedagogisk erfarenhet av utbildning inom översättning
- pedagogisk erfarenhet av undervisning på högskolenivå
- administrativ erfarenhet och skicklighet inom ramen för arbetet som lärare (planering av kurser, utveckling av kursmaterial, erfarenhet av GUL eller motsvarande)

Meriterande
- mycket god kommunikativ förmåga och samarbetsförmåga samt dokumenterad erfarenhet av att ingå i arbetsgrupper inom det litterära fältet (t ex redaktioner).
- orientering inom forskningsområdet litterär gestaltning och intresse av forskningsfrågor inom litterär översättning
- erfarenhet av och skicklighet i att leda textsamtal

Sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning förväntas genomgå sådan inom tre år från anställningens början.

Utöver skicklighetsbedömningen lägger vi stor vikt vid personlig lämplighet. I denna rekrytering kommer vi främst att beakta den som efter helhetsbedömning anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla de beskrivna arbetsuppgifterna. 

Anställning

Anställningsform: tidsbegränsad anställning tom 2020-01-31
Omfattning: 40%
Placering: Akademin Valand, Göteborg
Tillträde: 2018-01-01
Diarienummer: PAR 2017/755

Kontaktuppgifter för anställningen

Sofia Gräsberg, enhetschef litterär gestaltning
031-7865130
sofia.grasberg@akademinvaland.gu.se
 
Therese Vestlund, personalhandläggare
031-7865109
therese.vestlund@akademinvaland.gu.se

www.akademinvaland.gu.se/    

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i tre exemplar med referensnummer till:

Göteborgs universitet
Akademin Valand
Therese Vestlund
Box 132
40530 Göteborg 

 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2017-08-07 

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?