LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i medicinsk vetenskap - Kärlsystemet vid neonatala hjärnskador

Titel på projektet: Kärlsystemet vid neonatala hjärnskador: skademarkörer, skademekanismer och nya mål för läkemedelsbehandlingar

Arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att arbeta i en framstående forskargrupp inom neonatala hjärnskador. Hjärnans blodkärl utgör den skyddande blod-hjärnbarriären, kommunicera med hjärnceller och spelar en aktiv roll i det inflammatoriska svaret i hjärnan. Men blodkärlen är också ett nästan outforskad läkemedelsmål för neonatala hjärnskador. Det övergripande målet med forskningen är att identifiera nya strategier för behandling av hjärnskador hos spädbarn. De specifika syftena med projektet är att utvärdera nya diagnostiska verktyg för att utvärdera kärlfunktion hos spädbarn med hjärnskador, testa nya terapier för att återställa kärlfunktioner och identifiera nya läkemedelsmål för neonatala hjärnskador. De flesta tidigare terapier har varit inriktade på celler inne i hjärnan, såsom nervceller, men läkemedelsbehandlingar inriktade på blodkärlen snarare än nervceller kan undvika de ofta oöverstigliga problemen med läkemedelstillförsel in i hjärnan såväl som att begränsa biverkningar. Vi ser blodkärlen som ett lättillgängligt och lovande mål för modifiering av hjärnan inflammatoriska svar och skada eftersom spädbarn som utvecklar hjärnskador ofta har infektioner. Dessa studier är viktiga eftersom det inte finns några läkemedel som finns tillgängliga för barn som har en stor risk att utveckla bestående neurologiska skador.

Doktoranden kommer att komma in i en framstående vetenskaplig miljö med både grundforskning och klinisk kompetens inom neurovetenskap och perinatologi. Han/hon kommer att ha en möjlighet att bedriva unik och potentiellt världsledande forskning. Dessutom, kommer han/hon kommer att lära sig djurmodeller såsom gen-knockoutmöss, immmunohistochemistry, qRT-PCR, flödescytometri, konfokalmikroskopi, och studier av blod-hjärnbarriärsfunktion.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå har den som med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller har bedömts ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:
- specifika kunskaper och färdigheter inom ämnesområdet och närliggande forskningsområden
- erfarenhet av vetenskaplig teori och relevanta forskningsmetoder
- vetenskaplig analys och presentation styrkt genom uppsats, examensarbete, vetenskapliga publikationer eller liknande.

Anställning

Tidsbegränsad anställning 4 år med omfattning 100 %. Placering: Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde: Enligt överenskommelse

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta huvudhandledaren Joakim Ek joakim.ek@neuro.gu.se

För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se http://sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen

Fackliga organisationer

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Till ansökan ska du bifoga vidimerade kopior som styrker din behörighet, både vad gäller studier på avancerad nivå och engelska B/6. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast 2017-08-15

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.