Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor inom riskbedömning för N och P utlakning från skogsekosystem

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionen är placerad på tre olika ställen: i Göteborgs botaniska trädgård, på Medicinareberget i Göteborg och på den marina forskningsstationen som drivs av Sven Lovén centrum för marin infrastruktur, Kristineberg. Den aktuella tjänsten är förlagd till Göteborgs botaniska trädgård.

Projektbeskrivning

Kvävenedfall över europeiska skogar har fortsatt att vara höga det senaste decenniet. Detta har återigen satt fokus på hur näringsobalans i skogen påverkar skogstillväxt och därmed kväveutlakning.Denna anställning är inriktat mot betydelsen av markens näringsstatus, särskilt kväve- och fosfortillgänglighet, för utlakning av organiskt och minerogent kväve och fosfor från skogsekosystemen.

En processbaserad biogeokemisk modell ska vidareutvecklas och testas på data från långliggande skogliga försök t.ex. Skogaryd, Stråsan och Gårdsjön. Målet är en riskbedömning av eventuell påverkan av klimatförändring, kvävenedfall och skogsskötsepå utlakningsprocesser och till följd av detta risker för skogshälsa och eutrofiering på skalan ekosystem-, till avrinningsområde. Av särskilt intresse är den kombinerade effekten av förändringar i temperatur och nederbörd. Postdoktorn förväntas analysera potentiella trade-off mellan åtgärder som minimerar N-utlakning och de som minimerar P-utlakning.

Postdoktorn kommer att samarbeta inom BECC-programmet (Biodiversity and Ecosystem services in a Changing Climate; www.becc.lu.se) mellan Göteborgs och Lunds universitet, samt med Sveriges lantbruksuniversitet och Svenska miljöinstitutet (IVL).

Arbetsuppgifter

Anställningen består av flera arbetsuppgifter till exempel; (vidare-) utveckling av en biogeokemisk modell anpassad till forskningsfrågor, trendanalys samt markvatten- och bäckkemi, scenario och riskbedömning. Fältarbete kan ingå.

Tjänsten kan innebära en begränsad mängd undervisning och handledning av examensstudenter och forskarstuderande under förutsättning att det passar med de primära arbetsuppgifterna.

Behörighet

Sökanden måste ha doktorsexamen i relevant område (biogeokemi, biogeofysik, systemekologi, markvetenskap, skogsvetenskap) eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i relevant område. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare kan komma i fråga, i första hand, om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller studentorganisationer.

Bedömningsgrunder

Bedömningen av de sökande kommer att baseras på följande kriterier/egenskaper samt uppfyllande av behörighet (se ovan):

Vetenskaplig skicklighet kommer att tillmätas störst vikt vid bedömningen av den sökandes meriter. Bedömningen av den vetenskapliga skickligheten baseras på erfarenheter inom ämnesområdet och de arbetsuppgifter som ingår med särskild vikt vid expertis i biogeokemisk modellering och programmering. Den vetenskapliga skickligheten bedöms i första hand utifrån den sökandes vetenskapliga publikationer, erfarenhet av postdoktor- eller andra forskningsvistelser, konferensdeltagande samt den sökandes systemanalytiska kompetens.

Erfarenhet av dynamisk processbaserad modellering och programmering (t.ex. C, C++ eller MATLAB) är nödvändig och avgörande för denna anställning.

Mycket god förmåga att muntligt och skriftligt kommunicera på engelska är ett krav då vi arbetar i en internationell miljö.

Vad gäller personliga egenskaper och färdigheter läggs särskild vikt påanalytisk förmåga och kreativt tänkande samt initiativ- och samarbetsförmåga.

Erfarenhet av riskbedömning, scenario- och/eller trendanalys samt av att samarbeta i grupp ses som meriterande liksom att tidigare arbetat med forskningskommunikation.

De sökande som är mest meriterade kallas till en intervju som kan komma att genomföras på engelska och i vissa fall via telefon/Skype.

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska och innehålla:

  • Ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen (max en A4-sida)

  • Meritförteckning (CV)

  • Examensbevis på doktorsexamen

  • Fullständig publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript

  • Kontaktinformation (mailadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner som har kännedom om sökandens kvalifikationer

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på två år med placering vid Institutionen för biologi och miljövetenskap.
 
Kontaktuppgifter för anställningen
Annemieke Gärdenäs, Dr, Docent
tel: +46 31 786 66 63,  +46 722 14 65 46
e-post: annemieke.gardenas@bioenv.gu.se

Webpage: https://airoplant.com/peoplestaff/, http://bioenv.gu.se/

Henrik Aronsson, professor och prefekt
tel. +46 31 786 48 02
e-post: henrik.aronsson@bioenv.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

 Sista ansökningsdag: 2017-08-20

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?