LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i miljövetenskap

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionen är placerad på tre olika ställen: i Göteborgs botaniska trädgård, på Medicinareberget i Göteborg och på den marina forskningsstationen som drivs av Sven Lovén centrum för marin infrastruktur – Kristineberg. Den aktuella tjänsten är förlagd till Botanhuset i Göteborg.

Projektbeskrivning

Postdoktorn kommer arbeta inom forskningsfältet ekotoxikologisk och toxikologisk riskbedömning av kemikalieblandningar i miljön, med fokus på pesticidblandningar.

Arbetsuppgifter

Postdoktorn kommer arbeta med både teoretiska och praktiska studier av risk- och faroanalyser av olika kemikalieblandningar. Fokus i det praktiska arbetet kommer vara sötvatten och den marina miljön. Fokus är på pesticider och mikrober i miljön (både bakterier och alger) men även arbete med evertebrater och celler kan bli aktuellt. Övergripande syfte med arbetet är att beskriva faror och risker med miljömässigt relevanta blandningar samt att identifiera vilka ämnen som dominerar blandningarna och möjlig förekomst av interaktioner.

Den teoretiska modelleringen kommer genomföras med fokus på både hälsa och miljö. Syftet är att identifiera realistiska exponeringsmönster, möjliga orsakssamband samt analysera behoven av att förbättra nuvarande modeller för att beskriva risker med kemiska blandningar.

Tjänsten kan innebära en begränsad mängd undervisning och handledning av examensstudenter och forskarstuderande inom riskanalys av kemikalier, under förutsättning att det passar med de primära arbetsuppgifterna.

Behörighet

Sökanden måste ha doktorsexamen i relevant område (miljövetenskap, akvatisk ekotoxikologi eller liknande). I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare kan komma i fråga, i första hand, om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller studentorganisationer.

Bedömningsgrunder

Vi välkomnar motiverade sökanden med erfarenhet av empirisk experimentell ekotoxikologi särskilt inom mikrobiell akvatisk ekotoxikologi, liksom sökanden med en start teoretisk bakgrund i ekotoxikologi (modellerande, biostatistik etc). Erfarenhet att arbeta vid olika nivåer av biologisk komplexitet (från gener till ekologiska samhällen) är meriterande. Kunskaper inom moderna mikrobiella metoder, tex next-generation sekvensering är meriterande.

Praktisk erfarenhet att utvärdera och bedöma (även statistiskt) typiska ekotoxikologiska och toxikologiska data set men även stora data set från större experiment och övervakningsdata är nödvändig (koncentrations-respons modellering, blandningsmodellering, multivariat data analys etc). Goda kunskaper i att arbeta med “R” nödvändigt. Förtrogenhet att arbeta med databaser inom toxikologi, ekotoxikologi och exponeringsanalyser är meriterande.

Excellent kommunikativ förmåga både skriftligt och muntligt på engelska är ett krav liksom ett utvecklat vetenskapligt kritisk förhållningssätt.

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska och innehålla:

• Ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen (max
  • en A4-sida)
  • Meritförteckning (CV)
  • Examensbevis på doktorsexamen
  • Fullständig publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript
  • Kontaktinformation (mailadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner som har kännedom om sökandens kvalifikationer

De sökande som är mest meriterade kallas till intervju som kommer att genomföras på engelska och i vissa fall via telefon/skype.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på två år med placering vid institutionen för biologi och miljövatenskap.

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta
Thomas Backhaus, professor
e-post: thomas.backhaus@bioenv.gu.se

Websida: www.bioenv.gu.se, www.fram.gu.se, www.thomasbackhaus.eu

Henrik Aronsson, professor och prefekt
e-post: henrik.aronsson@bioenv.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till:

Göteborgs universitet, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Att: XXXX, Box 461, 405 30 Göteborg.

Vid ev. komplettering ange tydligt referensnummer.

Ansökan ska vara inkommen senast:

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.