Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i miljövetenskap

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionen är placerad på tre olika ställen: i Göteborgs botaniska trädgård, på Medicinareberget i Göteborg och på den marina forskningsstationen som drivs av Sven Lovén centrum för marin infrastruktur – Kristineberg. Den aktuella tjänsten är förlagd till Botanhuset i Göteborg.

Projekt-/ämnesbeskrivning

Arbetet kommer att ske inom ramen för ett nytt forskningsprojekt finansierat av det svenska forskningsrådet FORMAS. Målet med projektet, och denna anställning, är att utveckla robusta metoder för att möjliggöra substitution av farliga kemikalier i kemiska produkter.

Arbetsuppgifter

Postdoktorn förväntas börja med att systematiskt kartlägga och utvärdera existerande metoder för jämförande faro- och riskanalyser av kemikalier och vilken typ av datakvalitet som krävs med avseende på robusthet, precision och noggrannhet. Utifrån detta utveckla nya metoder lämpliga för att jämföra och ranka kemikalier i relation till deras faro- och riskprofiler. Arbetet innebär även att utveckla och genomföra lämpliga fallstudier i samarbete med intressenter, så långt det är möjligt.

En del av uppdraget är att etablera dialog med intressenter från ansvariga myndigheter i Sverige, Europa m fl områden, icke-statliga myndigheter (NGOs) och intressenter från företag och deras paraplyorganisationer. Detta inbegriper organisation, genomförande och uppföljning av skräddarsydda workshops och konferenser.

Tjänsten kan innebära en begränsad mängd undervisning och handledning av examensstudenter och forskarstuderande inom riskanalys av kemikalier, under förutsättning att det passar med de primära arbetsuppgifterna.

Behörighet

Sökanden måste ha doktorsexamen i relevant område (miljövetenskap, toxikologi, ekotoxikologi eller liknande) eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i relevant område. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare kan komma i fråga, i första hand, om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller studentorganisationer.

Bedömningsgrunder/önskvärt/meriterande

Bevisade kunskaper inom vilka principer och praxis som gäller vid kemisk riskbedömning (för hälsa och/eller miljö) är ett krav. Kännedom om aktuella aktiviteter och projekt som pågår kring substitution av farliga kemikalier i Sverige, Europa och OECD länder är meriterande. Även erfarenhet av samverkan och kommunikation med olika intressegrupper, särskilt industri och myndigheter, är meriterande.

Excellent kommunikativ förmåga både skriftligt och muntligt på svenska och engelska är ett krav liksom ett utvecklat vetenskapligt kritisk förhållningssätt.

Bevisad erfarenhet i att sammanställa, ”clean-up” och kritiskt utvärdera stora data set med toxikologisk och ekotoxikologisk data är meriterande. Även erfarenhet av arbete med databaser och mjukvaror inom fältet är meriterande.

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska och innehålla:

  • Ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen (max en A4-sida)

  • Meritförteckning (CV)

  • Examensbevis på doktorsexamen

  • Fullständig publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript

  • Kontaktinformation (mailadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner som har kännedom om sökandens kvalifikationer

De sökande som är mest meriterade kallas till intervju som kommer att genomföras på engelska och i vissa fall via telefon/skype.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på två år med placering vid institutionen för biologi och miljövatenskap.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta  

Thomas Backhaus, professor
Tel: +46 31 786 2734
e-post: thomas.backhaus@bioenv.gu.se

Websida: www.bioenv.gu.se, www.fram.gu.se, www.thomasbackhaus.eu


Henrik Aronsson, professor och prefekt
Tel. +46 31 786 48 02
e-post: henrik.aronsson@bioenv.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?