Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i sociologi

Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap har idag drygt 100 anställda lärare, forskare, doktorander och administrativ personal. Vid institutionen bedrivs forskning, undervisning och samverkan inom en rad områden. Här finns forskning om arbetsmarknad, arbetsliv, välfärdsfrågor, sociala rörelser, hållbar utveckling, miljöpolitik, rättssociologi samt brottslighet och social kontroll. Utbildningar erbjuds inom en rad områden såsom sociologi, arbetsvetenskap, personalvetenskap, kriminologi och human resource management. Institutionen har också ett omfattande åtagande på flera av Göteborgs universitets utbildningsprogram, inte minst inom lärarutbildningen. Samverkan och utvecklingsprojekt bedrivs både inom forskning och utbildning med partners inom det privata näringslivet och offentlig sektor bland annat ett delat föreståndarskap för Centrum för global human recource management (CGHRM) tillsammans med Handelshögskolan i Göteborg.

Ämne

Sociologi

Ämnesbeskrivning

Sociologi söker förstå och förklara olika samhällsförhållanden och hur dessa påverkar människors liv. Centralt är studier av sociala relationer och sociala processer, alltifrån globala relationer och historiska samhällsförändringar till människors möte i vardagen. Sociologer vid den här institutionen är bland annat intresserade av frågor som rör arbete och yrken, fritid och privatliv, välfärdsstaten, sociala rörelser, utbildning, brottslighet, massmedier, miljö, teknikanvändning m.m. Sociologiska analyser ger ofta insikter om sådant vi tidigare tagit för givet.

Arbetsuppgifter

Anställningen innebär arbetsuppgifter inom ramen för traditionella ämnesspecifika sociologiområden som teori, metod och tillämpning, innefattande forskning och undervisning vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap. Innehavaren skall vara beredd att åta sig undervisning inom sociologins alla delområden. Undervisningen är förlagd till grund- och avancerad nivå men undervisning på forskarnivå kan förekomma. En stor del av undervisningen inom denna anställning kommer att vara inom ramen för de uppdrag institutionen har inom lärarutbildningen, och som innehållsligt rör områden som sociala relationer, genus, klass, gruppdynamik, ledarskap och vetenskapligt förhållningssätt. Undervisningen sker inom alla lärarexamina, samt fortbildning, VAL, ULV och KPU.

Anställningen innebär deltagande i institutionens inre arbete och pedagogiska utveckling, att fullgöra de administrativa uppgifter som tillhör en läraranställning samt att kunna delta i och utföra olika ledningsuppdrag. Då externfinansierad forskning utgör en viktig förutsättning för institutionens och enskilda lärares forskningsverksamhet, ingår det i arbetsuppgifterna att aktivt medverka i institutionens arbete med att finna extern finansiering.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning. Sökande uppmanas också att ta del av Samhällsvetenskapligt fakultetens tillämpning av ovanstående anställningsordning. Denna finns tillgänglig på fakultetens webbplats www.samfak.gu.se. Behörig till anställningen är den som avlagt doktorsexamen i sociologi eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, genomgått högskolepedagogisk utbildning eller har motsvarande kompetens samt visat pedagogisk skicklighet. Förmåga att kunna undervisa på svenska och engelska är ett krav. Svenska är ett särskilt krav för denna anställning då all undervisning på lärarprogrammen sker på svenska. Sökande som inte uppfyller kravet på högskolepedagogisk utbildning kan inledningsvis erbjudas tidsbegränsad anställning (1+1 år) tills behörighetskravet har uppfyllts. Därefter övergår den tidsbegränsade anställningen till en tillsvidareanställning.

Bedömningsgrund

Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § Högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning. Vid tillsättningen ska lika vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Vid bedömningen av den vetenskapliga skickligheten skall särskild vikt fästas vid den senaste tidens forskning samt förmågan att självständigt initiera och bedriva forskning inom relevanta områden för denna anställning. Aktuell publicering i internationella tidskrifter är meriterande liksom att ha erhållit externa medel. Erfarenhet och skicklighet inom akademisk undervisning i ämnet skall vara väl dokumenterad och vitsordad. Prövning av pedagogisk skicklighet skall avse planering, genomförande och utvärdering av undervisning, samt handledning, examination, kursutveckling och kursansvar inom områden relevanta för anställningen. Författande av läromedel är meriterande. Vikt kommer även att fästas vid administrativ skicklighet samt vid förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete. Vid bedömning skall även förmåga till samarbete beaktas. I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med provföreläsningar/övning, intervjuer och referenstagning. I intervjuerna ges de sökande möjlighet att beskriva och utveckla sin egen syn på ämnet samt på sin ev. kommande roll vid institutionen.

Anställning

Anställningen är en tillsvidareanställning, heltid, placerad vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap. Tillträde enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas. Vid Göteborgs universitet tillämpas individuell lönesättning.

Tillsättningsförfarande

Inkomna ansökningar bedöms först av externa sakkunniga som föreslår en tätgrupp av sökande. I rekryteringsprocessen kan det därefter bli aktuellt med provföreläsningar/övning, intervjuer och referenstagning. I intervjuerna ges de sökande möjlighet att beskriva och utveckla sin egen syn på ämnet samt på sin ev. kommande roll vid institutionen.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas prefekt Jan Carle, tfn +46 31 786 4792, jan.carle@gu.se 
Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till personalhandläggare Anna Karin Wiberg, tfn +46 31 786 4761, anna-karin.wiberg@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska, i två exemplar, skickas till: Inst för sociologi och arbetsvetenskap, att Anna Karin Wiberg, Box 720, 405 30 Göteborg och ska vara inkomna senast sista ansökningsdag. Glöm ej ange referens-/diarienummer PAR 2017/660 på försändelsen.

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2017-08-31

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?