Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i sociologi alt arbetsvetenskap

Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap ledigkungör en anställning som postdoktor i sociologi alternativt arbetsvetenskap.

Institutionen har idag drygt 100 anställda lärare, forskare, doktorander och administrativ personal. Vid institutionen bedrivs forskning, undervisning och samverkan inom en rad områden. Här finns forskning om arbetsmarknad, arbetsliv, välfärdsfrågor, sociala rörelser, hållbar utveckling, miljöpolitik, rättssociologi samt brottslighet och social kontroll. Utbildningar erbjuds inom en rad områden såsom sociologi, arbetsvetenskap, personalvetenskap, kriminologi och human resource management. Institutionen har också ett omfattande åtagande på flera av Göteborgs universitets utbildningsprogram, inte minst inom lärarutbildningen. Samverkan och utvecklingsprojekt bedrivs både inom forskning och utbildning med partners inom det privata näringslivet och offentlig sektor bland annat ett delat föreståndarskap för Centrum för global human recource management (CGHRM) tillsammans med Handelshögskolan i Göteborg.

Sociologi söker förstå och förklara olika samhällsförhållanden och hur dessa påverkar människors liv. Centralt är studier av sociala relationer och sociala processer, alltifrån globala relationer och historiska samhällsförändringar till människors möte i vardagen. Sociologer är intresserade av frågor som rör arbete och yrken, fritid och privatliv, välfärdsstaten, sociala rörelser, utbildning, brottslighet, massmedier, miljö, teknikanvändning m.m. Sociologiska analyser ger ofta insikter om sådant vi tidigare tagit för givet.

Arbetsvetenskap söker förstå och förklara arbetets betydelse i människors liv ur flera perspektiv. Vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet finns en stark samhällsvetenskaplig inriktning tillsammans med forskning om arbetsrelaterad hälsa och välbefinnande samt ergonomi. Centrala forsknings- och undervisningsområden rör arbetsförhållanden och arbetsmiljö, arbetsmarknad, organisering och ledarskap, yrkes- och professionsstudier, metodik för att hantera komplexa frågor och konflikter samt relationen mellan arbete, övrigt liv och identitet.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består främst av egen forskning i en omfattning om 80% samt undervisning eller administrativa uppgifter i en omfattning om 20%. Innehavaren av anställningen som postdoktor i sociologi alternativt arbetsvetenskap förväntas bidra till forsknings- och undervisningsmiljön vid institutionen genom självständig forskning som ger ett substantiellt bidrag till det planerade forskningsområdet. Innehavaren av anställningen förväntas utföra större delen av sina arbetsuppgifter på plats i Göteborg samt aktivt delta i forskningsaktiviteter, både internt, nationellt och internationellt.

Kvalifikationer

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning. Behörig att anställas som postdoktor är den som har svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen. I första hand bör den komma i fråga för anställning som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång samt inte varit anställd som postdoktor under mer än ett år inom samma eller närliggande ämnesområde vid Göteborgs universitet. Även den som avlagt examen tidigare kan komma i fråga om särskilda skäl föreligger (t ex ledighet på grund av sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, vissa förtroendeuppdrag, föräldraledighet eller liknande omständigheter). Åberopas särskilda skäl skall dessa styrkas i ansökan. Den sökande skall ha avlagt doktorsexamen i sociologi alternativt arbetsvetenskap eller i närliggande ämne. Doktorsexamen skall vara avlagd innan sista ansökningsdag.

Som bedömningsgrund tillmäts vetenskaplig skicklighet störst betydelse. Detta dokumenteras i första hand genom doktorsavhandlingen och övriga åberopade publikationer (högst fem stycken). Den sökande skall också bifoga en kortfattad (max 2 sidor) forskningsplan som anger den sökandes forskningsintressen och planerat fokus inom ramen för den utlysta anställningen. Framgång i ansökan om externa medel är meriterande. Även pedagogisk skicklighet är i någon utsträckning meriterande.

Goda kunskaper i engelska är ett krav. Kunskaper i svenska är meriterande.

Anställning

Anställningen är tidsbegränsad anställning om 2 år i en omfattning av heltid med placering tills vidare vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap. Tillträde enligt överenskommelse

Tillsättningsförfarande

Intervjuer och referenstagning kommer ingå som en del av urvalsprocessen.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta  vice prefekt Göran Sundqvist, tfn +46 31 786 5205, goran.sundqvist@gu.se eller personalhandläggare Anna Karin Wiberg, tfn +46 31 786 4761, anna-karin.wiberg@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?