LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i analytisk neurokemi

Positiv och driven post doc med stor erfarenhet av forskning och laborativt arbete med erfarenhet av masspekrometri, särskild inom lipidanalys eller/och metabolomik.

Ämne

Vara delaktig i flera olika projekt av lipid analys inom hjärnvävnad och CSF för undersöker patologiska mekanismer av Alzheimers sjukdom samt utveckling av nya biomarkörer.

Ämnesbeskrivning

Vid Alzheimers sjukdom sker det en aggregering av specifika proteiner, amyloid bildar plack och tau bildar tangles, i hjärnan. Det är fortfarande oklart vilka molekylära mekanismer ligger bakom hur plack patologin uppstår. Ett fokus är hjärnans lipider, där dessa visats vara av potentiellt stor relevans inom för hur plack patologin uppkommer. Dessutom har sådana lipidämnen en potential att användas som biomarkörer för sjukdomen. Idag finns tre biomarkörer som mäts i cerebrospinalvätska (likvor) för påvisa Alzheimers sjukdom men det behövs fler markörer för olika mekanismer i sjukdomsförloppet, dels i diagnostiken och dels för att förstå sjukdomsmekanismerna i mer detalj.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna innefattar att vara delaktig i flera olika projekt och tillsammans med andra forskare etablera och validera nya metoder, att applicera dessa metoder på prekliniska och kliniskt neurokemiska studier och i slutändan skriva vetenskapliga artiklar.

Analysmetod inkluderar primärt avbildande masspektrometri av lipider, metaboliter och även proteiner och peptider in situ samt ex vivo analys av vävnadsextrakt och CSF med masspektrometri metoder samt kromatografiska och elekroforetiska tekniker (HPLC; SPE, CE).

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde, i första hand med inriktning analytisk kemi, biofysikalisk kemi, biokemi, mol. neurobiologi, eller har uppnått motsvarande vetenskapliga kompetens. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag.

Bedömningsgrund

Vid bedömning av de sökandes meriter kommer mycket stor vikt att fästas vid forskningserfarenhet med fokus på metodutveckling och kunskap vad gäller masspektrometri eller inom avbildande masspektrometri. Detta ska vara dokumenterat via publikationer i internationella vetenskapliga tidskrifter med peer review system. Kunskap och erfarenhet av lipidomik/metabolomik och klinisk kemisk metodik samt tidigare erfarenhet av att arbeta med komplexa matriser såsom blod och vävnadsextrakt är särskild meriterande. Kandidaten måste kunna visa goda kunskaper inom engelska (tal och skrift). God förmåga att självständigt bearbeta data och skriva vetenskapliga publikationer är en förutsättning liksom att i övrigt vara flexibel och ha förmåga att arbeta både i grupp samt självständigt. Stor vikt kommer att fästas vid personlig lämplighet.

Anställning

Postdoktoranställning på heltid i 24 månader med placering tillsvidare vid institutionen för neurovetenskap. Tillträde enligt överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen

Vid frågor kontakta docent Jörg Hanrieder, e-post: jh@gu.se, tfn: 031-786 2377 eller professor Kaj Blennow, e-post: kaj.blennow@neuro.gu.se, tfn: 031-343 1791 eller sektionschef/professor Henrik Zetterberg, e-post: henrik.zetterberg@clinchem.gu.se, tfn: 031-343 0142.

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.