LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Biträdande forskare till Statsvetenskapliga institutionen och valforskningsprogrammet

Statsvetenskapliga institutionen är en öppen och samhällsengagerad institution, mitt i staden och mitt i debatten. Vår forskning kretsar kring val, demokrati, korruption, styrningsformer, globalisering, miljö och politik samt europafrågor. Institutionen är värd för forskningsprogram så som QoG institutet, Varieties of Democracy (V-Dem), Governance and Local Development (GLD) och Svenska valforskningsprogrammet. Vi har utbildning på alla nivåer, grundnivå avancerad nivå och forskarnivå, samt fristående kurser. Undervisning ges på både svenska och engelska.Totalt studerar omkring 1 500 personer hos oss. Statsvetenskapliga institutionen har runt 140 anställda.

Valforskningsprogrammet initierades 1952 av Jörgen Westerståhl när han blev professor vid Göteborgs universitet. Sedan 1950-talet genomför valforskare vid Statsvetenskapliga institutionen stora väljarundersökningar i samband med varje riksdagsval, folkomröstning och Europaparlamentsval. Sedan juli 2011 innehar Henrik Ekengren Oscarsson professuren i valforskning och leder det svenska Valforskningsprogrammet.

Svenska valforskningsprogrammet vid Statsvetenskapliga institutionen söker nu en biträdande forskare på heltid.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna för en biträdande forskare vid Valforskningsprogrammet är mycket varierande. Huvuduppgiften är att bistå pågående forskningsprojekt och offentlig statistikproduktion med anknytning till valforskning vid Statsvetenskapliga institutionen. Arbetsuppgifterna består av att dokumentera, bearbeta och analysera register- och surveydata från de regelbundet återkommande undersökningarna om val och väljarbeteende i Sverige. I uppgifterna ingår att stödja Valforskningsprogrammets nationella och internationella forskarnätverk, medförfatta ansökningar, genomföra litteratursammanställningar, delta i planering och utform­ning av kommande undersökningar, sammanställa och kommunicera forskningsresultat och att författa arbets­rappor­ter. I arbetsuppgifterna ingår även ett huvudansvar för Valforskningsprogrammets datavisualiseringar och närvaro på nätet (www.valforskning.pol.gu.se) och i sociala medier (Facebookgrupp och twitterkonto).

Övriga arbetsuppgifter som kan komma att ingå är att vara behjälplig med att boka salar och resor, anordna konferenser och sociala event samt redigera arbetsrapporter, kapitel och artiklar m m.

Kvalifikationer

En biträdande forskare vid Valforskningsprogrammet har en masterexamen i statsvetenskap med lång erfarenhet av undersökningsverksamhet och avancerade analyser av surveydata och ett dokumenterat intresse för politiskt beteende i allmänhet och väljarbeteende i synnerhet. Meritering i form av uppsatser, artiklar, rapporter och konferens­paper är av stort värde.

Arbetet kräver en hög grad av självständighet, stor initiativrikedom och god kännedom om svensk inrikespolitik. Lång erfarenhet av liknande arbetsuppgifter väger tungt i bedömningen. Utomordentliga kunskaper i sta­tistiska analysmetoder är en förutsättning för anställning, liksom en långvarig erfarenhet av webbenkät­pro­gram­mering och användning av statistikpaket som SAS, SPSS och Stata. Stor användarerfarenhet av Microsoft Office­paketet, i synnerhet Excel och avancerad programmering i Excel, är ett krav. Eftersom planeringen inför 2018 års valundersökningar är i full gång är det viktigt med god kännedom och erfarenhet av mjukvaror som Adobe Illustrator, InDesign, Nesstar, Qualtrics, StatTransfer, SAS och EndNote och Filemaker. För att kunna administrera Valforsk­nings­pro­gram­mets webbplats förutsätts förhandskunskaper eller snabbt tillgodogörande av kunskaper i univer­sitets webb­pub­liceringsverktyget InfoGlue. Erfarenhet av att utveckla datavisua­li­serings­verktyg är meriterande.

Goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift är ett krav.

Kontaktuppgifter för anställningen

Henrik Ekengren Oscarsson, Professor + 46 31 786 4095 henrik.oscarsson@pol.gu.se,  Anna-Karin Ingelström, Administrativ chef + 46 31 786 1190 anna-karin.ingelstrom@gu.se

Anställning

Anställningen är en tillsvidaretjänst på heltid med placering vid Statsvetenskapliga institutionen. Tillträde enligt överenskommelse.

Fackliga organisationer

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.