LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetsadjunkt i ämnesdidaktik med inriktning mot svenska, en ev. flera

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession utgör den starkaste didaktiska miljön i Norden och vår övergripande profil kännetecknas av intresse för skola och klassrum och för lärares och elevers vardag i skolan. Institutionens mest omfattande verksamhet är utbildning och fortbildning av lärare. Forskning och utvecklingsarbete i skolnära frågor sker ofta i samverkan med andra miljöer, både inom högskolevärlden och med andra intressenter som till exempel Skolverket, kommuner och enskilda skolor.

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession utlyser en eller flera tidsbegränsade anställningar som universitetsadjunkt i ämnesdidaktik med inriktning mot svenska. Anställningen kan komma omfatta del- eller heltidsanställning. Anställningen är 12 månader eller kortare. Den exakta omfattningen av anställningen kommer att avgöras i samband med detaljplaneringen av kommande termin. Sådan detaljplanering görs i samråd med den som tillträder anställningen.

Vi söker dig med dokumenterad kompetens samt förmåga och intresse av att aktivt bidra till och medverka i vidareutveckling av en kreativ miljö där utbildning, samverkan och forskning samspelar och stödjer varandra.

Ämnesdidaktik med inriktning mot svenska

Ämnesbeskrivning

Ämnesdidaktik är ett ämne, där undervisningens, lärandets och utbildningens villkor, processer samt resultat studeras med utgångspunkt i ett innehåll. Detta innehåll kan vara ett avgränsat undervisningsområde, ett skolämne, ett universitetsämne, men kan också vara ett ämnesövergripande eller tematiskt område. Av särskilt intresse är relationer mellan lärande och undervisning samt hur vi organiserar, resonerar och agerar, i det här fallet relativt svenska.

Arbetsuppgifter

Anställningen är främst inriktad mot undervisning inom lärarutbildningens olika program och kan inkludera undervisning i såväl ämneskurser som verksamhetsförlagd utbildning och utbildningsvetenskaplig kärna. Det kan även bli aktuellt med undervisning inom andra program som institutionen medverkar i. Arbetsuppgifter såsom kursledning, handledning av examensarbeten är ytterligare förekommande arbetsuppgifter. Arbetet innebär också för-och efterarbete av kurser. Den sökande ska kunna undervisa på svenska.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i Göteborgs universitets anställningsordning. För anställning som universitetsadjunkt krävs dels en lärarexamen, dels en magisterexamen, i relevant utbildningsvetenskapligt ämne eller motsvarande kompetens som arbetsgivaren bedömer likvärdig. För behörighet krävs även förtrogenhet med och erfarenhet av undervisning i grundskolan och/eller gymnasieskolan.

Bedömningsgrund

Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i Göteborgs universitets anställningsordning.

Den första bedömningsgrunden är pedagogisk skicklighet visad genom dokumenterad erfarenhet av kursledning och undervisning inom lärarprogrammen i aktuellt ämne och erfarenhet av de arbetsuppgifter som anges ovan. Kurser i högskolepedagogik är meriterande.

Den andra bedömningsgrunden är annan pedagogisk skicklighet t e x visad genom dokumenterad erfarenhet av undervisning inom skolväsendet. Erfarenhet som förstelärare eller lektor i skolväsendet är meriterande.

Den tredje bedömningsgrunden är den sökandes administrativa skicklighet och förmåga att medverka i verksamhetsutveckling samt att samverka med det omgivande samhället. Erfarenhet av att leda verksamhetsutveckling inom skola eller universitet är meriterande.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, max 12 månader
Omfattning: 20-100%
Placering: Institutionen för didaktik och pedagogisk profession
Tillträde: 2017-08-01 eller enligt överenskommelse

Tillsättningsförfarande

Den sökande väljs som efter en helhetsbedömning anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla de ovan beskrivna arbetsuppgifterna och bidra till en positiv utveckling av verksamheten. Vid tillsättningen kommer dokumenterad god förmåga till samarbete att beaktas.
I urvalsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer och referenstagning.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av studierektor Anna Maria Hipkiss anna.maria.hipkiss@gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till:

Inst. för didaktik och pedagogisk profession
Brevet ska vara märkt med anställningens diarienummer

Ansökan ska innehålla
-Personligt brev
-CV
-Examensbevis, betyg eller andra handlingar
-Dokumentation av pedagogisk skicklighet
-Annan dokumentation av vikt för anställningen

Ansökan ska vara inkommen senast: 2017-06-06

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.