Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Biträdande universitetslektor i fysik, inriktning nanomagnetism och spinntronik

Fysikinstitutionen vid Göteborgs universitet samverkar med fyra andra fysikinstitutioner vid Chalmers tekniska högskola inom ramen för Göteborgs Physics Center, och bildar tillsammans en av de största och bredaste fysikmiljöerna i Sverige. Institutionen har idag cirka 75 anställda och erbjuder en kreativ och innovativ miljö med regelbundna seminarier och andra möjligheter för informella utbyten av idéer.

Forskningen genomförs i en internationell miljö med omfattande utbyte med andra universitet och forskningsinstitut över hela världen. Dessutom ansvarar institutionen för undervisning i fysik och teknik för studenter vid naturvetenskapliga och tekniskt inriktade program, fristående kurser, samt lärarutbildning.

Institutionen ligger i moderna lokaler centralt belägna i Göteborg med goda kommunikationsmöjligheter både nationellt och internationellt. En mer detaljerad beskrivning av institutionens aktiviteter finns på www.physics.gu.se medan ytterligare information om Göteborg Physics Center finns på www.physicsgothenburg.com.

Ämne

Fysik, med inriktning mot nanomagnetism och spinntronik

Ämnesbeskrivning

Ett av de mest framgångsrika forskningsområdena vid institutionen är spinntronik med särskilt fokus på magnetodynamiska fenomen i tunna filmer och spinntroniska komponenter, som studeras med både elektriska och optiska metoder. Institutionen har nyligen investerat brett i utrustning för tunnfilmsdeponering, instrument för mätning av ferromagnetisk resonans, ett flertal mätuppställningar för mikrovågsegenskaper, samt två för Sverige unika spinnvågsmikroskop (Brillouin Light Scattering). Dessutom har institutionen direkt tillgång till renrummet vid MC2 på Chalmers med optimerade processer för tillverkning av flera olika sorters spinntroniska komponenter.

Arbetsuppgifter

Utnämningen som biträdande lektor utgör det första steget i universitetets karriärsystem. Den sökande bör stärka och komplettera den befintliga forskningsinriktningen inom nanomagnetism och spinntronik. Innehavaren av anställningen förväntas också utveckla forskningssamarbeten inom och utanför institutionen på nationell och internationell nivå.

Undervisningen omfattar föreläsningar, övningar, laborationer och handledning i alla områden där institutionen bedriver utbildning. Viss undervisning kan ske under kvällstid. Den sökande förväntas kunna undervisa på svenska inom två år.

Den sökande förväntas vidare att aktivt söka externa forskningsmedel.

Behörighet

Doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig kompetens i ett ämne relevant för anställningen är ett krav. Sökande med utländsk examen som bedöms vara likvärdig är också behörig. I första hand prioriteras sökande som har tilldelats sin doktorsexamen, likvärd utländska examen eller uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens de senaste sju åren före ansökningstidens utgång.

Ett ytterligare krav är förmågan att kunna undervisa på svenska eller engelska omgående.

Bedömningsgrund

I första hand bedöms ansökan utifrån vetenskapliga meriter och i andra hand utifrån pedagogiska meriter, som granskas med samma omsorg.

Den viktigaste aspekten vid bedömningen av vetenskaplig skicklighet är den sökandes kompetens inom ämnesområdet nanomagnetism och spinntronik. Vetenskaplig skicklighet bygger huvudsakligen på fackgranskade publikationer i vetenskapliga tidskrifter, inbjudna föreläsningar vid internationella konferenser, och dokumenterad förmåga att attrahera externa forskningsmedel.

Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid den sökandes förmåga att planera och leda utbildning. Pedagogisk skicklighet, såsom framgångsrik handledning av examensarbeten eller doktorander, kommer att ges vikt i bedömningen.

Vid helhetsbedömningen av ansökan kommer hänsyn tas till den sökandes skicklighet och utvecklingspotential inom forskningsområdet, förmågan att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, fyra år
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för fysik, Göteborg
Tillträde: Enligt överenskommelse

Tillsättningsförfarande

Bedömningsprocessen kommer att baseras på utlåtande från externa sakkunniga, intervjuer, provföreläsningar och/eller forskningsseminarier. Bedömningsprocessen av meriter och erfarenhet kommer att ta hänsyn till personliga omständigheter (t.ex. föräldraledighet).

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av:

Ingvar Albinsson, proprefekt
+46 31 786 9121
ialbin@physics.gu.se
Ingvar är inte tillgänglig för frågor 3-16 juli och 14-20 augusti.

Johan Åkerman, professor
+46 31 786 9147
johan.akerman@physics.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök” och registrera ett användarkonto. Till ansökan bifogas:

  • Personligt brev.

  • CV, inklusive fullständig publikationslista och redogörelse för erhållna externa medel (med belopp).

  • Redogörelse för vetenskapliga meriter och motivering till urvalet av högst tio vetenskapliga publikationer du vill åberopa.

  • Forskningsplan (maximalt tre sidor) med beskrivning av pågående och planerad forskning samt andra planerade aktiviteter med relevans för anställningen.

  • Redogörelse för pedagogiska meriter, med upplysningar om omfattning och typ av undervisning samt utlåtande om dess kvalitet.

  • Redogörelse för meriter inom ledning, administration och samverkan.

  • Fullständiga exemplar av dina främsta publikationer (maximalt tio stycken).

  • Övriga handlingar som du önskar åberopa.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Urvalet av kandidater görs på grundval av de kvalifikationer som är redovisas i ansökan. De dokument som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i två exemplar vardera till:
Fakultetskansliet för naturvetenskap
Att: Marie Emanuelsson
Göteborgs universitet
Box 460
405 30 Göteborg

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2017-08-31

 

Övrig information

Tjänsten som biträdande lektor är en så kallad meriteringstjänst tidsbegränsad till fyra år. Efter avslutad tjänst kan innehavaren, efter utvärdering, befordras till en tillsvidareanställning som universitetslektor.

Bedömningskriterier för befordran från biträdande lektor till lektor är beskrivna i ”Handläggningsordning för befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor vid Naturvetenskapliga fakulteten” (Fastställd 2013-05-03).

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?