Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i kulturvård med inriktning mot kulturarv, konflikt och urbanisering

Vid Institutionen för kulturvård bedrivs professionsförberedande utbildningar och forskning med inriktning mot kulturarvsfrågor, landskap och kulturmiljöer, byggnader, trädgårdar och föremål. Institutionen bedriver verksamhet på två orter, Göteborg och Mariestad. I Göteborg utbildas konservatorer, bebyggelseantikvarier och ledare inom slöjd och kulturhantverk. I Mariestad ges utbildningar med inriktning mot bygghantverk, trädgårdshantverk samt landskapsvård. Samverkan mellan institutionens olika kunskapsområden, liksom med det omgivande nationella och internationella samhället, utgör viktiga komponenter. Ämnet kulturvård samlar kompetens inom ett brett kunskapsfält som omfattar såväl naturvetenskapliga och humanistiska som samhällsvetenskapliga kunskapsområden. Forskning i kulturvård har utvecklats inom en rad områden och teman. För mer information se www.conservation.gu.se.

Ämne

kulturvård med inriktning mot kulturarv, konflikt och urbanisering

Ämnesbeskrivning

Ämnet omfattar forskning med inriktning mot byggd miljö med särskilt fokus på frågor kring " the politicisation of heritage within the processes of urbanisation, and how that impacts on the critical questions of identity, sense of place and representation in cities". Forskningsuppgifterna gäller studier av kulturarvsprocesser. Av speciellt intresse är hur betydelser av arv är konstruerade och institutionaliserade i urbana policydokument och diskurser, och hur det påverkar vardagliga praktiker i urbana offentliga utrymmen. I detta uppstår flera utmaningar såsom att problematisera kulturarvsbegreppet från en traditionell objektsorientering till att mer förstå det som en sociokulturell process, att förstå kulturvårdspraxis som en socialt komplex aktivitet snarare än en förvaltningsteknisk verksamhet, och att diskutera de maktrelationer som formar de politiska ramar som styr beslut kring kulturarvsprocesser inom urbanisering och urbanplanering.

 

Arbetsuppgifter

Tjänsten innebär främst forskning i samarbete med forskargruppen "kulturarv och konflikt" vid Institutionen för kulturvård. Arbetsuppgifterna omfattar projektplanering, fältarbete, analysering av empiriska data, konferenspresentationer och publicering av resultat i vetenskapliga artiklar. Postdoken förväntas aktivt delta i projektets workshops och seminarier, samt samverka med samhället. Postdoksprojektet finansieras av och genomförs inom ramen för andra forskningsprojekt vid Institutionen för kulturvård. Dessa projekt undersöker hur kulturarv och motstånd är intrasslat i olika urbana konfliktsituationer, med fokus på kritiska frågor kring identitet, minne, auktoritet och plats. Innehavaren av tjänsten förväntas bidra till dessa projekt genom empiriska analyser av aktuell stadsutveckling och kulturmiljövård i Gamlestaden, Göteborg. Utöver forskningsverksamheten, förväntas innehavaren av tjänsten att bidra till att utveckla ett forskningsprogram om "kulturarv och konflikt" vid Institutionen för kulturvård. För mer information om positionen och projektet besök http://www.gu.se/english/about_the_university/staff/?languageId=100001&userId=xhamfe&departmentId=013016.

 

Behörighet

Behörighet för anställning som postdoktor finns angivna i Göteborgs universitets anställningsordning för lärare (Dnr V 2012/738). För att vara behörig ska sökande ha en doktorsexamen inom kulturvård eller ett relevant ämnesområde såsom urbanstudier, samhällsplanering, kulturgeografi, kulturstudier, sociologi eller närliggande discipliner. Sökande ska ha en doktorsexamen som ligger inom sju år från ansökningstidens utgång.  

 

Bedömningsgrund

Vetenskaplig skicklighet och ämnesmässiga kunskaper i forskningsområdet ska tillmätas största vikt vid bedömningen av den sökandes kompetens. Lämplig forskningsprofil för det forskningstema som utgör den huvudsakliga arbetsuppgiften krävs. Den sökandes forskningsinriktning ska svara mot teoretiska och empiriska frågor inom det kulturvårdande huvudområdet som omfattar såväl disciplinära som professionella frågeställningar och relationen dem emellan. Den vetenskapliga skickligheten visas genom åberopade vetenskapliga arbeten, samt bidrag till konferenser. Bedömningen görs därefter i följande prioritetsordning:

 • Utbildningsrelevans för de planerade forskarstudierna

 • Förmågan att kunna samverka och kommunicera inom ett tvärvetenskapligt forskningsområde

 • Yrkeserfarenhet av relevans för de planerade forskningsuppgifterna

 • Förmåga att samverka med det omgivande samhället,

 • Erfarenhet av att arbeta med kulturarvsfrågor i konfliktsituationer i städer.

 • Utvecklade internationella nätverk med forskargrupper inom för tjänsten relevanta områden, framförallt urban planering, konflikthantering, och kulturarv i fredsbyggande verksamhet.

Vi söker en motiverad person med kunskap om och intresse för kulturarvspolitik och urbanisering med koppling till minnes- och identitetsfrågor, gärna från ett internationellt perspektiv. Erfarenhet av att självständigt tillämpa kultur- och urbananalytiska metoder är meriterande. Eftersom fältarbetet är planerat att genomföras i Sverige är språkkunskaper i svenska meriterande.

Ansökningshandlingar som skall bifogas:

 • Styrkt meritförteckning (CV)


 • Ett personligt brev med motivering till varför du söker tjänsten Omfång: en A4-sida.

 • Ett reflektionspapper om din ingång till projekts fokus och fallstudie är, samt reflektion kring möjliga teoretiska och metodologiska sätt att ta sig an det aktuella forskningsämnet. Omfång: 3000-5000 ord


 • Avhandlingen, eventuella andra publikationer, samt övriga handlingar som du vill åberopa: 3-4 texter.


 • Tre referenser

 Ansökan bör skrivas på engelska.

 

Anställning

Anställningen är på heltid under 18 månader med möjlighet till förlängning 6 månader om extern finansiering tillkommer. Tjänsten är placerad tills vidare på Institutionen för kulturvård, Göteborg, med start enligt överenskommelse, dock tidigast 1 september 2017.  

  

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av

Bosse Lagerqvist, Prefekt


+46 (0)31-786 4714

bosse.lagerqvist@conservation.gu.se

 

Feras Hammami, projektledare

+46 (0)31 786 5700

feras.hammami@conservation.gu.se

 

Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till

Agneta Johnsson, administrativ chef

+46 (0)31 786 4708

agneta.johnsson@conservation.gu.se

 

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

 

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i tre exemplar till: Göteborgs universitet, Institutionen för kulturvård, Att: Agneta Johnsson, Box 130, 405 30  Göteborg och ska vara inkomna senast sista ansökningsdagen.

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

 

Ansökan ska vara inkommen senast: 30 maj 2017 

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?