Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i miljöpsykologi med inriktning mot hållbara transporter

Psykologiska institutionen har drygt 140 anställda och bedriver omfattande forsknings- och utbildningsverksamhet. Vi har ett mycket högt söktryck till samtliga utbildningar

Arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att jobba utifrån ett miljöpsykologiskt perspektiv och med fokus på frågeställningar som är aktuella inom Sustainable Transport Initiative (STI), som är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan forskare på Göteborgs Universitet och Styrkeområde Transport på Chalmers Tekniska Högskola. STIs mål är att bidra till kunskap om gröna, säkra och effektiva transporter, och hur man uppnår ett attraktivt samhälle som tar ansvar för både människors liv och vår natur.

Vi söker därför en doktorand med ett genuint intresse för att arbeta med miljöpsykologiska forskningsfrågor, och som kan applicera dessa på hållbara transporter och välbefinnande. Syftet är att undersöka hur individer, både medborgare/konsumenter, beslutsfattare i organisationer och aktörer i näringslivet, förhåller sig till framtida hållbara transporter. Detta är ett område där nya tekniker med exempelvis självkörande fordon, digitaliserad service och tjänster är under snabb och pågående utveckling. Fokus i doktorandprojektet är att studera, sociala faktorer, perception, kognition och acceptans av ny teknik och exempelvis samåkningstjänster, beteendeförändringar gällande transporter och transportrelaterad konsumtion, samt livskvalitémätningar med fokus på subjektivt välbefinnande i relation till dessa frågor. Vi söker därför en doktorand som kan arbeta tvärvetenskapligt, och har ett särskilt intresse för socialpsykologi och miljöpsykologi. Förutom detta förväntas sökanden ha utpräglat intresse för, och viss kunskap i, experimentell och survey-baserad metod samt transport- och miljörelaterade frågor.  

Utbildning på forskarnivå omfattar i normalfallet fyra års heltidsstudier vilket inkluderar arbete med ett avhandlingsprojekt (165 hp) och kurser (75 hp). Kurserna är delvis obligatoriska, delvis valbara. Huvuduppgiften är att genomföra avhandlingsarbetet under handledning. En doktorand förväntas utveckla egna idéer och kommunicera vetenskapliga resultat både muntligt och skriftligt. Detta görs bland annat genom framställandet av en vetenskaplig avhandling. Det kan komma att ingå undervisning och annan institutionstjänstgöring, vilket förlänger doktorandperioden i motsvarande omfattning.

Kvalifikationer

Då arbetet kommer att innefatta avancerade analyser av både kvantitativ och kvalitativa data, t ex experimentella analyser, är det önskvärt om du redan är väl förtrogen med mer avancerad statistik, såväl som hantering av intervjudata. Tidigare arbete med socialpsykologiska och/eller miljöpsykologiska frågeställningar är också meriterande. Positionen kräver god förmåga till planering, analys och självständigt arbete, samt god förmåga att kommunicera med försöksdeltagare. Att behärska svenska i tal och skrift är önskvärt, och mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och i skrift är ett krav.

Behörighet:
För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet, din examen innehåller minst 120 hp i psykologi

 Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
- avlagt en examen på avancerad nivå,
- fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
- på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
- fullgjorda kurser om minst 90 högskolepoäng i psykologi på grundnivå samt
- minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, varav kurser om minst 15 högskolepoäng i vetenskaplig metod samt uppsats om minst 15 högskolepoäng, eller
- på annat sätt förvärvade kunskaper vilka motsvarar ovan krav 

Bedömningsgrund

Vi söker motiverade personer med ett intresse för vetenskapligt grundad utveckling av psykologiämnet. Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Stor vikt läggs på den sökandes tidigare uppsatser/examensarbeten och eventuella tidigare forskningsrelaterade arbetsuppgifter.

Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:

- Forskning inom socialpsykologi, miljöpsykologi, och välbefinnande.

- Experimentell design och survey-metodik, inklusive förtrogenhet med relevanta statistikprogram (t ex SPSS)

God förmåga att muntligt och skriftligt kommunicera på engelska är ett krav. De sökande som bedöms tillhöra en tätgrupp kan komma att kallas till intervju. Denna kan komma att genomföras på engelska, i vissa fall via internet.

Anställning

Tillträde efter överenskommelse. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Observera att beslut om anställning som doktorand inte kan överklagas.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

För frågor om arbetets innehåll kontakta docent Cecilia Jakobsson Bergstad, cjb@psy.gu.se

För allmänna frågor om forskarutbildningen kontakta forskarutbildningshandläggare, Ann Backlund, ann.backlund@psy.gu.se 031-786 1637

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://medarbetarportalen.gu.se/anstallning/fackliga-organisationer/

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Glöm inte att bifoga efterfrågade handlingar. Tidigare uppsatser och andra arbeten av relevans för den aktuella anställningen. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?