LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i nutrition vid inflammation och graviditet

Enheten för klinisk nutrition ansvarar för dietistprogrammet och bedriver forskning inom området kost och hälsa. Aktuella forskningsområden är bland annat nutrition vid kroniska sjukdomstillstånd, nutrition vid graviditet och amning samt karaktärisering av kostintag.

Nutrition vid inflammation och graviditet.

Ämnesbeskrivning

Nutritionen har en stor betydelse för vår hälsa. Två kritiska områden där kosten tillskrivs stor betydelse är vid inflammation och under graviditet.

En viss typ av kosthållning tillskrivs antiinflammatoriska egenskaper men det saknas vetenskaplig evidens för att så är fallet. Därför genomför vi nu en interventionsstudie där kostens antiinflammatoriska förmåga undersöks i en grupp patienter med ledgångsreumatism. Effekt på sjukdomsaktivitet, inflammation, riskmarkörer för kardiovaskulär sjukdom och livskvalitet mäts efter kostinterventionen. Post doc-tjänsten är kopplad till denna interventionsstudie.

Under graviditet verkar moderns kost ha stor påverkan på barnets framtida hälsa. Vid avdelningen studerar vi om den gravida kvinnans nutritionsstatus kan påverka graviditeten och hälsan hos hennes barn. I post doc-tjänsten ingår därför också arbete med att sammanställa, statistiskt bearbeta och publicera kostdata från en redan genomförd kohortstudie bestående av 2000 gravida kvinnor och deras barn.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna innefattar att koordinera den pågående kostinterventionsstudien bland patienter med ledgångsreumatism, att sammanställa och bearbeta insamlad data samt att skriva vetenskapliga artiklar och skriva ansökningar om forskningsmedel. I tjänsten ingår också databearbetning och analys av insamlad data från kohortstudien av gravida kvinnor och deras barn.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag.

Bedömningsgrund

Den sökande bör ha en utbildning inom nutrition och en doktorsexamen inom relevant område. Vid bedömning av de sökandes meriter kommer mycket stor vikt att fästas vid forskningserfarenhet inom fältet för nutrition, inom både epidemiologi och interventionsstudier. Tidigare erfarenhet av mätning och databearbetning vad gäller kostintag, biomarkörer för nutritionsstatus och kroppssammansättning, samt omhändertagande av biologiska prover, huvudsakligen blodprover, är meriterande. Påvisad förmåga att framgångsrikt söka forskningsmedel är också meriterande.

God förmåga att självständigt bearbeta data och skriva vetenskapliga publikationer är en förutsättning liksom att i övrigt vara flexibel och ha förmåga att arbeta både i grupp samt självständigt. God förmåga till tal och skrift på svenska är ett krav då datainsamlingen sker inom svensk sjukvård. Stor vikt kommer att fästas vid personlig lämplighet.

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 24 månader Omfattning: 100 % Placering: Institutionen för medicin, Göteborg Tillträde: Enligt överenskommelse

Helen Lindqvist, Universitetslektor, 031-7863723, helen.lindqvist@gu.se

Anna Winkvist, Professor, 031-7863728, anna.winkvist@nutrition.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2017-12-05

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.