Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i naturvetenskap inriktning mot Biologi.

Anställningsform:  Tidsbegränsad anställning 4 år
Omfattning:          100%
Placering:             Instutionen för marina vetenskaper
Tillträde:              Enligt överenskommelse

Institutionen för Marina Vetenskaper, Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs Universitet, bildades 1 juli 2015 i syfte att uppnå visionen om "Ett universitet med marin forskning, undervisning och samarbete med omgivande samhälle av högsta internationella klass". Institutionen har ca 120 anställda - forskare, lärare, doktorander, tekniker och administratörer. Institutionen bedriver undervisning och forskning inom olika marina inriktningar såsom biologi, oceanografi, kemi, maringeologi, kulturvård och miljövetenskap. Forskningen bedrivs både inom specialiserade individuella projekt samt inom större tvärvetenskapliga program. Institutionen finns i Göteborg och vid universitetets forskningsstationer på Tjärnö och Kristineberg. Den aktuella tjänsten är förlagd till Tjärnö. Mer information om Institutionen för Marina Vetenskaper finns på www.marine.gu.se.

Beskrivning av forskargruppen   
Du kommer att ingå i en forskargrupp som bedriver forskning kring evolution och bevarandebiologi hos marina organismer. Vi studerar ekologiska och genomiska mekanismer som påverkar organismers anpassningar till den omgivande miljön.

Projektbeskrivning
Inom doktorandanställningen kommer du framför allt arbeta inom ett FORMAS-finansierat projekt kring förvaltning och beståndsstruktur hos olika arter av snultrefiskar som används som rensarfisk mot laxlus i laxodlingar. Du kommer även delta i andra samarbetsprojekt kring genomik och bevarandebiologi hos marina arter.

Arbetsuppgifter

 • Fältprovtagning av fisk.
 • DNA-analyser på på marina organismer, främst fisk. Självständigt molekylärbiologiskt laboratoriearbete, särskilt DNA-extraktion och preparation av genombibliotek.
 • Populationsgenomisk analys samt statistisk bearbetning av sekvensdata, inkl programmering i R, UNIX, Pearl och Python.
  • Skriva vetenskapliga manuskript kring populationsstruktur, spridningsbiologi, lokal anpassning, och bevarandebiologi hos marina organismer.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: antingen avlagt examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Ett krav för anställningen är att sökande antas till forskarutbildningen vid Marina Vetenskaper.

Bedömningsgrund
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen  

Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Önskvärt/meriterande                          

Den sökande förväntas ha en masterexamen eller motsvarande i biologi med inriktning på evolution och ekologi. Sökande bör ha god kunskap och praktisk erfarenhet av fält- och laboratoriearbete på fisk, särskilt DNA-extraktion och SNP-genotypning. Körkort. Etiskt tillstånd för hantering av fisk (Laboratory Animal Science for Researchers – Fish). Erfarenhet av statistisk analys av populationsgenetiska data och bioinformatisk analys av DNA-sekvenser samt vetenskaplig rapportskrivning på engelska. Erfarenhet av vetenskaplig publicering är meriterande.

Ansökan ska innehålla

 • Ett kort personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och vad som gör dig lämpad för just denna forskarutbildning/anställning (max en A4-sida)
 • En styrkt meritförteckning (CV) som inkluderar eventuella publikationer
 • Kopia på betyg och examensbevis
 • Kopia av examensarbete
 • Intyg på annan relevant erfarenhet/anställning eller övriga handlingar som önskas åberopas
 • Kontaktuppgifter till två referenspersoner (namn, telefonnummer och relation).
 • Referensnummer bör tydligt anges när kompletterande dokument bifogas.

De högst rangordnade sökande kallas till en intervju.

Ev. vetenskapliga publikationer, skrifter och liknande som inte finns i elektronisk form ska skickas till:
Göteborgs Universitet
Inst. för marina vetenskaper
Att: Annci Niklasson
Tjärnö
452 96 Strömstad

Övrigt

I tjänsten ingår internationellt samarbete och förmåga till samarbete inom och mellan forskargrupper är avgörande.

Kontaktuppgifter för anställningen

Carl André, Professor
+46 (0)70 521 62 95
carl.andre@gu.se                                     

Per Hall, Prefekt
+46(0)31-786 90 62
per.hall@marine.gu.se

Länk till hemsida
http://marine.gu.se

 

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?