Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i Freds- och utvecklingsforskning med fokus på Internationella Relationer

Institutionen för globala studier (IGS) är en kreativ och nydanande universitetsmiljö för forskning och utbildning kring globalisering och globala frågor. Vi söker en person som stimuleras av att arbeta i en dynamisk, internationell och tvärvetenskaplig miljö.

Institutionens utbildningsverksamhet omfattas av freds- och utvecklingsforskning, internationella relationer, globala utvecklingsstudier, globala studier, humanekologi/samhällsvetenskapliga miljöstudier, mänskliga rättigheter, socialantropologi och regionala studier.

Ämne

Freds- och utvecklingsforskning med fokus på Internationella Relationer

Ämnesbeskrivning

Institutionen för globala studier bjuder in seniora såväl som mer juniora sökande att ingå i institutionens grupp av freds- och utvecklingsforskare, med fokus på internationella relationer. Internationella relationer vid IGS är ett brett ämne, som omfattar IR-teori, freds- och konfliktforskning, kritiska säkerhetsstudier, och internationell politisk ekonomi.

Arbetsuppgifter

Undervisningen kommer att i första hand ske på grund- och avancerad nivå men undervisningsuppgifter på forskarnivå kan också förekomma.
Den sökande kommer också att förväntas delta i institutionens utveckling av kursplaner och vid behov att utföra administrativa- och ledarskapsuppgifter.
Då externfinansierad forskning utgör en viktig förutsättning för institutionens och enskilda lärares forskningsverksamhet ingår i anställningens arbetsuppgifter att aktivt medverka i att söka extern finansiering.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning. Behörig att anställas som universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen och visad pedagogisk skicklighet.

Bedömningsgrund

Vid tillsättningen kommer lika vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att fästas vid de senare årens forskning samt förmågan att självständigt och i samverkan med andra initiera och bedriva forskning. Vetenskaplig skicklighet skall visas genom forskningsverksamhet och publicering inom relevanta fält. Förmågan att erhålla externa medel är meriterande. Bedömning av pedagogisk skicklighet omfattar planering, genomförande, utvärdering, handledning och examination. Den pedagogiska skickligheten skall vara väl dokumenterad så att även kvaliteten kan bedömas. Vikt kommer även att fästas vid administrativ skicklighet samt vid förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete.

Bedömningsgrunderna preciseras i Göteborgs universitets anställningsordning och GU: s anställningsordning med fakultetens tillämpning.

Anställning

Anställningen är en tillsvidareanställning på 100 % placerad vid Institutionen för globala studier. Tillträde enligt överenskommelse.

Övrigt

Sökande bör ta del av de regler som gäller för anställningar vid samhällsvetenskapliga fakulteten via GU: s anställningsordning med fakultetens tillämpning.

I urvalsprocessen kommer det att bli aktuellt med provföreläsningar, intervjuer och referenstagning. För anställningen kommer den sökande att väljas som, efter en helhetsbedömning av skicklighet inom ämnesområdet för anställningen, bedöms ha de bästa förutsättningarna för att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ansökningar måste inkludera en tydlig dokumentation av internationella akademiska meriter.

Sökande som inte behärskar svenska förväntas inhämta tillräckliga språkkunskaper inom två år för att klara av grundläggande administrativa och pedagogiska uppgifter.

För samtliga lärare gäller att senast inom ett år från anställningstillfället ha genomgått högskolepedagogisk utbildning om 15 hp eller på annat sätt tillägnat sig motsvarande kunskaper.

Ansökan skall innefatta följande handlingar:

(Se också Lediga anställningar för mer information om hur du ansöker om tjänsten)

• Förteckning över de vetenskapliga och pedagogiska arbeten som åberopas. Sökande skall bland dessa ange högst 10 skrifter eller andra arbeten som åberopas i första hand.

• Kortfattad redogörelse för vetenskaplig, pedagogisk och administrativ verksamhet. Dokumentation av de vetenskapliga meriter kan innehålla uppgifter om erhållna forskningsmedel, om de är erhållna som huvud- eller medsökande samt omfattning av dessa. Dokumentationen av de pedagogiska meriterna kan innehålla intyg, kursvärderingar och kvalitativa omdömen från studierektor eller motsvarande. Meriterna ska vara styrkta med vidimerade kopior av betyg, intyg och övriga handlingar som åberopas i PDF-format.

Av redogörelsen skall framgå vilka undersökningar och resultat samt prestationer i övrigt som enligt den sökandes mening främst bör beaktas vid tillsättningen. Utgångspunkt för redogörelsen för vetenskaplig och pedagogisk verksamhet skall vara universitetets anställningsordning och fakultetens tillämpningsordning för anställning av lärare (se länk ovan). Här kan också åberopas personliga förhållanden (t ex föräldraledighet) som kan ha betydelse för meritvärderingen.

• En kortfattad programförklaring för den sökandes framtida forskningsplaner och vad den sökande avser göra för att utveckla forskningen vid institutionen.

• En kortfattad redogörelse för den sökandes erfarenhet av samverkan med det omgivande samhället.

• De vetenskapliga arbeten (högst 10) som åberopas i första hand, numrerade enligt publikationslistan (dessa får ej insändas per e-post). Dessa skall laddas upp i fulltext som bilagor i PDF-format.

Vid frågor kring hanteringen av sökandeportalen eller tekniska problem, var vänlig kontakta rekrytering@gu.se

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas vice prefekt och utbildningsansvarig Joakim Berndtsson, +46 (0) 31-786 5927, utbildningsansvarig@globalstudies.gu.se. Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till personalhandläggare Andrea Iriarte, +46 (0) 31-786 4325, andrea.iriarte@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte finns i elektronisk form ska skickas i två exemplar till: Göteborgs universitet, Andrea Iriarte, Institutionen för globala studier, Box 700, 405 30 Göteborg. Märk kuvertet med referensnummer PAR 2017/1366.

Ansökan ska skrivas på engelska då internationella sakkunniga kan komma att anlitas.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2018-01-07

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?