LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i cancerbiologi/immunologi

En postdoc-tjänst är tillgänglig för studier av resistensmekanismer vid behandling av maligna lymfom med fokus på: a) betydelsen av ribosomala och aktin-relaterade proteiner för resistens mot immunkemoterapi, och b) betydelsen av olika subtyper av NK-celler för behandlingsutfall vid maligna lymfom, i Thoren-lab vid Sahlgrenska Cancer Center (SCC), Institutionen för biomedicin vid Göteborgs universitet.

Cancerbiologi/-immunologi

Ämnesbeskrivning

Under de senaste åren har studier från vår grupp och andra identifierat nya aspekter på det mångfacetterade samspelet mellan NK-celler, neutrofiler roch dendritiska celler, både vid akuta och kroniska leukemier. Nyligen har det beskrivits att s.k. olicensierade NK-celler kan triggas av behandling med den monoklonala antikroppen rituximab och därmed ha en potentiellt viktig roll vid behandlingen av follikulära lymfom. Vi har också nyligen beskrivit tidigare okända proteiner som är associerade med behandlingsresistens vid aggressiva B-cellslymfom. Vi vill nu kartlägga mekanismer bakom behandlingsresistens vid maligna lymfom, dels med inriktning på proteinuttryck, dels med inriktning på subtyper av NK-celler.

Arbetsuppgifter

Det aktuella projektet är del av ett samarbete mellan P-O Anderssons forskargrupp på hematologen och Thoren-lab på SCC. Inom projektet kommer den utvalde sökande att studera hur känsligheten mot immunkemoterapi hos humana lymfom-cellinjer påverkas av upp/nedreglering av ribosomala respektive aktin-relaterade proteiner. Likaså kommer rollen av olika subtyper av NK-celler vid behandling med monoklonala antikroppar studeras. Metoder som kommer att användas är t ex CRISPR/Cas9-geneditering, siRNA-transfektion, cDNA-baserad plasmid-transfektion och flödescytometri.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som vid sista ansökningsdag innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag.

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Bedömningsgrund

En ideal sökande har en doktorsexamen i molekylär cellbiologi/immunologi, en stark meritlista, och erfarenhet av cellodling, gen- och proteinreglering samt flödescytometri. Kandidaten skall vara kapabel att utföra vetenskapligt arbete på egen hand och förväntas kunna samarbeta med såväl andra gruppmedlemmar som externa samarbetspartners. Att behärska engelska i tal och skrift är ett krav. Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 §högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Anställning

Anställningen är tidsbegränsad, 2 år, heltid, med placering tillsvidare på institutionen för biomedicin.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av forskare, docent Fredrik Bergh Thorén, telefon 031-786 6673, e-post fredrik.thoren@gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska vara inkommen senast:  2017-11-22

Ansökan ska innehålla:

• Ett personligt brev med motivering till varför du söker tjänsten

• CV som inkluderar vetenskapliga publikationer

• Kopia på bevis för doktorsexamen

• Två referenser med kontaktuppgifter

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Information om tillsättning av anställning.den som anställs som