LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand- Psykisk hälsa i pensioneringsprocessen- Hearts projekt

Psykologiska institutionen har drygt 140 anställda och bedriver omfattande forsknings- och utbildningsverksamhet. Vi har ett mycket högt söktryck till samtliga utbildningar

Arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att jobba med det pågående longitudinella forskningsprojektet HEalth, Aging and Retirement Transitions in Sweden (HEARTS), där anpassningen och övergången från arbetsliv till pensionär med fokus på psykologisk hälsa undersöks. Vi söker därför en doktorand med särskilt intresse för forskningsfrågor relaterade till psykologisk hälsa, välbefinnande och pensionering. Förutom detta förväntas du ha särskilt intresse för, och kunskap i, longitudinella analyser av förändring i psykologiskt välbefinnande över pensionering.

Utbildning på forskarnivå omfattar i normalfallet fyra års heltidsstudier vilket inkluderar arbete med ett avhandlingsprojekt (165 hp) och kurser (75 hp). Kurserna är delvis obligatoriska, delvis valbara. Huvuduppgiften är att genomföra avhandlingsarbetet under handledning. En doktorand förväntas utveckla egna idéer och kommunicera vetenskapliga resultat både muntligt och skriftligt. Detta görs bland annat genom framställandet av en vetenskaplig avhandling. Det kan komma att ingå undervisning och annan institutionstjänstgöring, vilket förlänger doktorandperioden i motsvarande omfattning.

Kvalifikationer

Då arbetet kommer att innefatta avancerade analyser av kvantitativ data, t ex longitudinella analyser och förändringsmodeller, är det önskvärt om du redan är väl förtrogen med mer avancerad statistik och arbete med forskning kring psykologisk hälsa och pensionering. Positionen kräver god förmåga till planering, analys och självständigt arbete, samt god förmåga att kommunicera med försöksdeltagare. Du ska behärska svenska och engelska flytande i tal och skrift.

Behörighet:
För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet, din examen innehåller minst 120 hp i psykologi

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
- avlagt en examen på avancerad nivå,
- fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
- på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
- fullgjorda kurser om minst 90 högskolepoäng i psykologi på grundnivå samt
- minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, varav kurser om minst 15 högskolepoäng i vetenskaplig metod samt uppsats om minst 15 högskolepoäng, eller
- på annat sätt förvärvade kunskaper vilka motsvarar ovan krav

Bedömningsgrund

Vi söker motiverade personer med ett intresse för vetenskapligt grundad utveckling av psykologiämnet.  Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:

- Forskning om psykologisk hälsa, välbefinnande och pensionering

- Longitudinella analyser av förändring (t ex strukturekvationsmodellering och flernivåanalys), inklusive förtrogenhet med relevanta statistikprogram (t ex R eller Mplus)

Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen.  Stor vikt läggs på den sökandes tidigare uppsatser/examensarbeten och eventuella tidigare forskningsrelaterade arbetsuppgifter. God förmåga att muntligt och skriftligt kommunicera på engelska är ett krav.

De sökande som bedöms tillhöra en tätgrupp kan komma att kallas till intervju. Denna kan komma att genomföras på engelska, i vissa fall via internet.

Anställning

Tillträde efter överenskommelse. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Observera att beslut om anställning som doktorand inte kan överklagas.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

För frågor om arbetets innehåll kontakta professor Magnus Lindwall, magnus.lindwall@psy.gu.se

För allmänna frågor om forskarutbildningen kontakta forskarutbildningshandläggare, Ann Backlund, ann.backlund@psy.gu.se 031-786 1637

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://medarbetarportalen.gu.se/anstallning/fackliga-organisationer/

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Glöm inte att bifoga efterfrågade handlingar.

Tidigare uppsatser och andra arbeten av relevans för den aktuella anställningen.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast 2017-04-12

Information om tillsättning av anställning

In connection to this recruitment, we have already decided which recruitment channels we should use. We therefore decline further contact with vendors, recruitment and staffing companies.

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-02-23